Автентификация

Telia тества лицево разпознаване при продажба на сладолед

Владимир Владков

Търсейки иновативни начини за използване на 5G, скандинавският оператор Telia в сътрудничесто с финландската банка OP тества платежни решения, базирани на лицево разпознаване.

Макар че именно технологиите за лицево разпознаване днес са подложени на сериозни критики, те крият голям потенциал за интересни приложения. Проблемът, който тук не се обсъжда, включва притеснения в обществото, свързани с етиката, отговорността и прозрачността на технологията.

В този пример обаче автентифицирането на плащанията изглежда много логично приложение на технологията.

Първо, биометриката се използва все по-често при плащанията и финансовите услуги чрез прилагане на пръстови отпечатъци или разпознаване на глас. Това е само крачка напред в тази насока. На второ място, предложеният метод е по-сигурен от сегашните техники за идентификация и потвърждаване. И накрая, банките вече имат изградени доверени взаимоотношения с потребителя, така че няма да рискуват скандал, свързан с личните данни.

"Плащане с "лицето" е добър пример за услуга, която се възползва от по-големия капацитет и малка латентност на 5G мрежите, казва Яна Койстинен, ръководител на 5G програмата в Telia Финландия. - 5G издига на ново, по-високо ниво сигурността на мобилните връзки, което е интересно за платежните и другите финансови услуги", допълва Койстинен.

Използвайки биометричния шаблон, качен чрез камера преди покупката от клиент на банката, свързано към 5G устройство се използва от търговеца за удостоверяване на индивида. След това клиентът разрешава покупката с обикновено щракване, когато лицето му бъде разпознато. Въпреки това 5G изглежда е ключова технология, до голяма степен благодарение на много по-ниската латентност. Бавното обслужване със сигурност може да попречи на преживяването и на обещаните търговски ползи от иновативното плащане.

"Освен сигурността, за клиентите е важно безпроблемното потребителско изживяване, заяви Кристиан Луома, ръководител на OP Lab. - 5G прави услугата по-бърза и затова е идеалният партньор за услугата Pivo Face Payment. Вярваме, че експериментът с Telia отваря нов прозорец към бъдещето."

Въпреки че пръстовите отпечатъци и гласовите модели теоретично са уникални за всеки човек, има фактори в околната среда, които могат да възпрепятстват автентифицирането. Например, мръсотия или мазнина пречат на четеца за пръстови отпечатъци да разпознае пръста на работника или фоновият шум може да повлияе на работата на гласовите четци.

Същевременно лицевото разпознаване е по-евтино. Повечето смартфони или таблети вече има камера с висока резолюция и не се нуждаят от допълнително оборудване. Камерата дори не трябва да е от най-висок клас, а просто да е функционална, така че разходите се правят основно в посока софтуер. Освен това методът е много по-достъпен, тъй като лицето рядко се закрива, когато влезеш в магазин.

Засега експериментът е ограничен до един ван за продажба на сладолед във Валила, но лесно може да се види, че има много повече приложения в най-различни сегменти. Предизвикателството, с което могат да се сблъскат подобни инициативи, е все по-негативното възприемане на лицевото разпознаване. Репутация, с която се сдоби технологията, до голяма степен се свежда до неетичното или скрито приложение при видеонаблюдението. Това е много по-голяма тема, която трябва да бъде обсъдена в публичното пространство, но тази инициатива демонстрира ползите от лицевото разпознаване.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X