Автентификация

Китай въвежда изискване за биометрични данни при закупуване на SIM карта

Иван Гайдаров

Китайските разпоредби, свързани със събирането на биометрични данни по време на регистрация на потребители, влязоха в сила, наред с други правила, които според властите са насочени към борба с измамите и ще предотвратят незаконната препродажба на SIM карти.

Съгласно закона, обявен от Министерството на промишлеността и информационните технологии през септември, местните телекомуникационни оператори трябва да сканират лицата на потребителите като част от процеса на регистрация.

От известието не става ясно дали настоящите клиенти на China Mobile, China Unicom и China Telecom в крайна сметка също ще трябва да предоставят биометрични данни. Трите оператора в страната са имали 1,6 милиарда мобилни абонати в края на третото тримесечие, изчислява GSMA Intelligence.

В своята позиция от китайското ведомство заявяват, че правилата ще "засилят контрола на регистрация на истински имена на потребителите с цел защита на законните права и интереси на гражданите в киберпространството" и "поставят солидна основа за изграждането на система за цялостност на мрежата".

До 1 декември операторите трябваше да са интегрирали технологията за "сравняване на портрети" с помощта на AI или друга сходна иновация за проверка на потребителите.

Съгласно други правила, предвидени като част от инициативата, операторите трябва да конкретизират в своите правила незаконността на препродаването на SIM карти и да провеждат кампании за информираност на потребителите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X