Широколентов Достъп

SpaceX доставя сателитен интернет до средата на 2020 г.?

Иван Гайдаров

SpaceX вече разполага с интернет сателитите Starlink в орбита, но въпросът е кога ще може да започне предлагането на достъпна комуникационна услуга? Към момента може да се каже, че потребителите на сателитен интернет ще трябва да изчакат още поне малко. По време на кръгла маса с медиите президентът на компанията Гуен Шотуел обяви, че SpaceX се надява да може да предложи широколентов сателитен интернет на американския пазар до средата на 2020 г. Пускането на услугата зависи от наличието на достатъчно сателити в орбита, което изисква между шест и осем мисии. Цените на услугата все още не са ясни, но от компанията са категорични, че това не е основно перо в нейния бюджет и по-скоро ще се очаква да дава добавена стойност на стратегията на най-големия космически стартъп.

По думите на Шотуел заявката за одобрение на изстрелването на 30 000 допълнителни сателита не означава непременно, че SpaceX ще изгради и изстреля всичките. Според изчисленията на SpaceX за покриването на цялата земна повърхност са нужни значително по-малко сателити - около 24 изстрелвания. Това ще позволи на компанията да предложи на пазара персонализирано обслужване за своите клиенти. Освен това, по време на кръглата маса Илон Мъск обяви, че компанията тества и криптирана сателитна комуникационна услуга, която ще бъде предложена на американските ВВС.

Ако искат да са пионери в това отношение обаче, SpaceX трябва да побързат. Amazon също се надява да разгърне широколентови спътникови услуги чрез проекта си OneWeb. Ако SpaceX не побързат, е напълно възможно да изгубят важен етап от налагането си на пазара и да се наложи да догонват най-големите си конкуренти, които няма да се поколебаят да запълнят празната ниша.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X