Широколентов Достъп

Кабелните оператори ще тестват 10G скорости през 2020 г.

Владимир Владков

До края на тази година кабелните оператори ще започнат полеви тестове с технологията 10G, заявява Мериам Соронд, вече шеф на научно-развойния екип на CableLabs, по време на изложението CES 2020.

Новината е следствие на съобщенията на кабелната индустрия от миналата година, като 10G бе обявено точно преди година по време на CES 2019. Инициативата е подход от ново поколение, базиран на DOCSIS, за предоставяне на симетрична скорост до 10 Gbit/s с ниска латентност и много висока степен на сигурност.

Кабелната индустрия обаче не споделя много подробности за тези пилотни внедрявания на 10G. Не е ясно и къде ще бъдат реализирани и кои ще са участниците в тях.

Първоначалните спецификации на DOCSIS 4.0, които са ключови за 10G, трябва да бъдат приключени в началото на 2020 г., коментира Соронд, която доскоро бе вицепрезидент на Dish Network, отговаряща за технологичното развитие.

CableLabs започнаха разработките през миналата година. В допълнение към създаването на възможности за малка латентност (от 1 до 2 милисекунди), съчетана с по-високи нива на сигурност, DOCSIS 4.0 ще поддържа и DOCSIS Full Duplex (FDX), и DOCSIS с разширен спектър (ESD). FDX е техника, предпочитана от Comcast, която ще даде възможност за увеличаване на капацитета и в двете посоки, заемайки един и същи блок от спектъра. Същевременно ESD ще продължи да поддържа разделен трафика в права (към клиента) и в обратна посока (към сървъра), като същевременно ще повишава тавана на пропусквателния капацитет над 1,8 GHz, обяснява Джеф Баумгартнър от специализираното издание Light Reading.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X