Широколентов Достъп

7 млн. фиксирани 5G устройства за широколентов достъп ще бъдат продадени през 2024 г.

Александър Главчев

Фиксираните широколентови услуги, базирани на LTE широко се използват по цял свят, най-вече в области, където ням изградена друга инфраструктура. 5G технологиите ще отворят допълнителни възможности за доставчиците, като заедно със стартирането на комерсиални мрежи значителен ръст се очаква и във фиксирания сегмент. По данни на анализаторската компания ABI Research доставчиците на необходимите за целта потребителски устройства ще достигнат 2 млн. бр. до края на настоящата година, а през 2024-та те ще се увеличат до 7 млн.

Според анализаторите 5G идва с предимства както за потребителите, така и аз доставчците на фиксирани услуги. Те могат да заместват т.нар. последна мисля при оптичната свързаност, което може да предлага спестяване на време и средства, като същевременно клиентите ще могат да разчитата на гигабитова свързаност. "Освен в Китай и няколко други развити пазари, оптичните мрежи достигат до прага на по-малко от 20% от потребителите - обяснява Кин Санди Лин, отраслов анализатор в ABI Research. Това създава огромни потенциални възможности за целия фиксиран 5G пазар."

Чипсетите също имат важна роля. Qualcomm вече обяви, че си партнира с над 30 производители за разработка на необходимия хардуер. В същото време производители на устройства като Huawei, NetComm, Nokia и Samsung вече разполагат обявиха устройства за фиксиран широколентов 5G достъп. Анализаторите очакват бурно развитие в този сегмент, като средният годишен ръст през следващите години ще достигне 71%, а доставките ще достигнат малко под 7 млн. бр. през 2024 г.

В зависимост от сценариите за разгръщане фиксираните 5G услуги ще се нуждаят от различно клиентско оборудване. Анализаторите съветват производителите да се уверят, че ще могат да поддържат различните форм-фактори и спецификации, така че да посрещат нуждите на операторите. Интегрирането на разширени Wi-Fi възможности, опциите за управление на умния дом могат да увеличат стойността им в очите на потребителите и да създават фактори за диференциране на продукцията от тази на конкуренцията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X