Широколентов Достъп

Нов фонд ще гарантира достъпа на милиони американци от селските райони до интернет

Иван Гайдаров

Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) одобри създаването на фонд от 20,4 милиарда долара, предназначен да подсигури достъпа до широколентова интернет връзка за жителите на извънградските райони на страната.

Този ход е "най-голямата стъпка на агенцията за преодоляване на дигиталното разделение", заявяват в свое съобщение от FCC, като допълват, че двама от петимата комисари на агенцията са се съгласили само отчасти с плана, тъй като наред с други неща, той бил създаден на база на неточни данни.

През следващите 10 години Фондът за дигитални възможности за извънградските райони ще бъде достъпен за доставчиците на широколентови интернет услуги, кабелни и безжични мрежи, както и електрически кооперативи, които традиционно са изключвани от подобни държавни субсидии към момента.

Фондът е насочен към "селските райони в цялата страна, в които жителите понастоящем нямат достъп до адекватна широколентова връзка и ще осигури високоскоростен широколентов достъп за милиони американци по по-ефикасен и ефективен начин", обяснява председателят на FCC в свое изявление по-рано през януари, когато предлага инициативата на своите колеги в агенцията.

Според Джесика Розенворсел, член на комисията, обаче картите, на които FCC разчита за определянето на необходимото покритие, не са точни. По думите ѝ събирането на надеждни данни трябва да има предимство пред раздаването на пари на доставчиците.

Парите от фонда ще бъдат инвестирани чрез двуфазен търг. От FCC заявяват, че първата фаза на търга се опира на данни за областите, които нямат никакво покритие. След като FCC разполага с по-точни данни за разполагане на широколентови мрежи, ще започне втората фаза на търга за разпределяне на средствата за частично обслужвани зони.

"Не искаме милиони американци, извън градските райони, да чакат по-дълго от необходимото, за да получат икономическите, образователните и здравните възможности, предоставяни от високоскоростната широколентова връзка", казват още от комисията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X