Мобилни Услуги

Ericsson: Над 1 милиарда души ще имат 5G покритие до края на 2020

Владимир Владков

До края на 2020 г. в света ще има над 220 милиона абонамента за 5G услуги, като почти 80% от тях ще са в Китай, гласи новата прогноза на Ericsson, представена в ноемврийското издания на традиционния доклад Ericsson Mobility Report. Темповете на разгръщане на нови 5G функционалности расте през 2020 г. както по отношение на мрежите, така и на устройствата въпреки несигурността заради пандемията COVID-19. А до края на 2026 г. над 40 на сто от всички мобилни абонаменти ще са за 5G.

Прогнозите на компанията сочат, че до края на тази 2020 г. над 1 милиарда човека по света ще живее в зона, в която ще има покритие от някакъв вид 5G мрежа. През 2026 г. 60 на сто от населението по света ще има достъп до 5G мрежа, а броят на 5G абонатите (потребители и промишлени устройства) ще достигне 3,5 милиарда.

По-оптимистичната прогноза се дължи на бързото разгръщане на технологията в Китай, където 5G мрежата обхваща 11 на сто от абонатната база на трите големи мобилни оператора. Освен това китайските потребители имат достъп до все по-евтини 5G смартфони от няколко производителя, обясняват от Ericsson.

В Северна Америка се очаква поне 4% от абонатите да разполагат с 5G. Комерсиализацията вече се развива с по-бързи темпове и до 2026 г. 80 процента от северноамериканските мобилни абонаменти ще ползват 5G, най-високото ниво в целия свят.

Европа ще завърши тази 2020 г. с около 1% 5G абонаменти. През годината редица страни от континента отложиха търговете за радиочестотен спектър, необходим за поддръжка на 5G внедряванията. В България търгове все още не са насрочени, а операторите използват тестовия ресурс, даден им от КРС. Все още не е ясно кога ще бъде насрочен търг за 5G честотите. Vivacom например реши да използва технологията за споделено използване на 4G спектъра, за да пусне някаква 5G услуга в областните градове.

"5G навлиза в следващата фаза, когато новите устройства и приложения се възползват максимално от предимствата, които предоставя, а операторите продължават да изграждат 5G. Мобилните мрежи са критична инфраструктура за много аспекти от ежедневието и 5G ще бъде от ключово значение за бъдещия икономически просперитет", коментира Фредрик Джейдлинг, изпълнителен вицепрезидент на Ericsson и шеф на отдела за мрежови решения.

В доклада се посочва още, че успехът на 5G няма да бъде ограничен само до покритието и броя на абонаментите. Неговата добавена стойност ще бъде определена от новите приложения и бизнес сценарии.

Критични IoT системи, предназначена за критични към времезакъснението приложения, ще бъде въведени в 5G мрежи. Това ще даде възможност за широк спектър от критични към времето услуги за потребители, предприятия и публични институции в различни сектори, чрез 5G публични и специализирани мрежи.

Облачните игри са друга нововъзникваща категория приложения. Комбинираните възможности, предоставени от 5G мрежи и периферните изчислителни технологии, ще позволят на геймърските поточни услуги за смартфони да се конкурират по качество на изживяване (QoE) с компютрите или геймърските конзола, "отваряйки се" за иновативни, завладяващи игри, базирани на мобилността.

Ericsson: Над 1 милиарда души ще имат 5G покритие до края на 2020

5G функционалност и в мрежи, и в устройства
Скоростта на въвеждане на 5G New Radio (NR) се увеличава, като повече от 150 модела 5G устройства вече са пуснати в продажба. Много устройства поддържат 5G Frequency Division Duplex (FDD) и динамично споделяне на спектъра (DSS). Първите 5G самостоятелни мрежи (SA) са задействани в Азия и Северна Америка, както и първите устройства, способни да агрегират NR носещи.

FWA, предлагана от повече оператори
Заради пандемията COVID-19, която ускорява дигитализацията, но и увеличава значението и необходимостта от бърза и надеждна домашна широколентова свързаност, нараства броят на доставчиците на услуги, предлагащи фиксиран безжичен достъп (FWA). Почти две трети от доставчиците на услуги вече имат някакво FWA предложение. Очаква се FWA връзките да нараснат повече от 3 пъти и да достигнат над 180 милиона до края на 2026 г., което представлява около една четвърт от общия трафик на данни в мобилната мрежа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X