Центрове За Данни

Великобритания инвестира 1,6 млрд. долара за климатичен суперкомпютър

Иван Гайдаров

Метеорологичната служба на Обединеното кралство, Met Office, ще похарчи 1,2 милиарда британски лири (1,6 милиарда долара), за да придобие най-мощния климатичен суперкомпютър в света, съобщават от правителството в Лондон. Това е над десет пъти повече от текущата цена на Cray XC40, който е "на въоръжение" в момента, но според съобщението ще дава много по-навременни и точни прогнози.

Според службата компютърът ще създаде "дигитален близнак" на земната атмосфера с данни като скорости на вятъра, температура на въздуха, налягане и др. Той ще прави прогнози за площи до около 1000 метра в сравнение с 10 км в момента. Около големите летища точността ще се фокусира до едва 300 м. След като взлезе в експлоатация, новата система, тя не само ще генерира по-добри прогнози (включително прогнози за валежите), но и ще помага на аварийните работници да разполагат предварително мобилни бариери при наводнения, да балансират енергийната мрежа и т.н.

Очаква се новият суперкомпютър да помогне на службите да смекчат последиците от изменението на климата, както и на прехода към нисковъглеродна икономика в Обединеното кралство.

До него също така ще имат достъп университети, които развиват научна дейност в сферата на изкуствения интелект, фармацевтиката, съхранението на енергия и т.н.

Инсталацията ще влезе в експлоатация през 2022 г. и ще бъде шест пъти по-производителна от Cray XC40. Пет години по-късно, суперкомпютърът ще бъде надграден, което ще увеличи производителността му с още три пъти или почти 20 пъти по-мощен от сегашния. Посочената цена включва не само хардуера, но и текущата цена за поддръжка и надстройка през следващите десет години.

Настоящият модел е придобит през 2014 г. и ще бъде пенсиониран през 2022 г. Сегашната инвестиция е най-голямата в историята на службата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X