Центрове За Данни

A1 Data Center: сигурно място за ИТ оборудването на компаниите

Владимир Владков

Какво правят собствениците на малък или среден бизнес, когато данните, с които фирмата им разполага и работи нараснат неимоверно? Вероятно първото, за което се замислят е да инвестират в собствен център за данни. Изчисляването на спецификациите за сървърната инфраструктура и удовлетворяването на изискванията за съхранението им биха утежнили доста и без това натоварения им график. Намирането на подготвен специалист, който да поеме тази задача и да продължи с обслужването на дейта центъра професионално, също не е лесна задача. Инвестицията в закупуване и поддръжка на оборудване, и персонал никак не малка.

Предприятията все повече се насочват към колокация и управлявани хостинг услуги, вместо да си строят свой собствен център за данни. За първи път предприятията ще харчат повече средства годишно за облачни инфраструктурни услуги, отколкото за хардуер и софтуер за центрове за данни, показват данните на Synergy Research Group. От 2009 до 2019 г. годишните разходи за облачни инфраструктурни услуги са скочили на практика от нула до почти $100 милиарда, като средният годишен ръст е 56%. За същия период годишните разходи за хардуер и софтуер за центрове за данни се е увеличавал едва с 4 на сто средно.

За да помогне на компаниите в решаването на подобни казуси, А1 инвестира в развитие на услугата А1 Data Center. Благодарение на нея компании от всякакъв размер могат да поставят своето технологично оборудване на сигурно място в център за данни на А1. В случай че имат нужда, фирмите могат да разчитат също и на специализирано професионално обслужване от експертите на А1.

Предимства на услугата:
  • Компании със всякакви размери могат да съхраняват данните си в дейта център.
  • Препоръчва се запазване на архивни копия на данните в различна локация с цел постигане на максимална резервираност.
  • Много по-лесно и удобно би било, ако тези дейности се делегират на технологичен партньор, който има нужната експертиза за това, така че мениджърите и собствениците да се съсредоточат върху основната си дейност.

Дълго време беше прието да се мисли, че само най-големите корпорации могат да си позволят да имат собствени центрове за данни. Премахвайки нуждата от първоначална инвестиция за площи, климатизация, резервираност на електрозахранването, охрана и специализиран IT екип, A1 Data Center прави този тип услуги достъпни за много по-широк кръг от компании.

С услугата А1 Data Center фирмите могат да разчитат, че данните и бизнес информацията им, съхранявани на IT инфраструктура, са в напълно сигурна и надеждна среда във високотехнологичните центрове за данни на А1. Премествайки IT оборудването си в центъра за данни на А1, те ще имат на разположение помещение, предназначено за съхранението му, и екип от професионалисти, на които да разчитат по всяко време.

A1 Data Center: сигурно място за ИТ оборудването на компаниите

Абонатите на услугата имат 24-часов достъп до своето оборудване. То се намира в сграда на А1, защитена с физическа охрана и интелигентно видеонаблюдение. 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината - екипът на А1 е винаги на линия. "Всеки от нашите центрове за данни се намира в сграда на А1, проектирана и предназначена специално за експлоатация на телекомуникационно и IT оборудване. При евентуално прекъсване на електрозахранването, на разположение са дизелови генератори, които осигуряват резервна мощност с практически неограничена продължителност на работа", коментира Марина Николова, старши продуктов мениджър "Фиксирани услуги за корпоративни клиенти" в А1 България.

Практически всеки бизнес оперира с големи количества данни. Ако някой има нужда от сигурно място за съхранение на оперативната си информация и се затруднява с намирането на подходяща локация, отговаряща на всички изисквания, А1 Data Center предлага добра възможност за оптимизирането на този процес. Услугата, центровете за данни, както и процесите по предоставяне са сертифицирани по международните стандарти за качество ISO и отговарят на всички изисквания за проектиране и резервираност на компонентите.

Центровете за данни на А1
А1 има собствени центрове за данни на две локации в София - в Бизнес парк Младост и в кв. Дружба. В страната компанията разполага с дейта центрове във Варна, Шумен, Пловдив и Монтана. Всеки от тях е проектиран и специално предназначен за разполагане както на телекомуникационно оборудване, така и на клиентско IT оборудване в отделни помещения. Във всяко от тях е внедрена професионална система за управление и мониторинг APC Data Center Expert Management System и отделна такава за пожароизвестяване и пожарогасене с газ aргон.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X