Центрове За Данни

Взривната мрежова смес на NVIDIA

Владимир Владков

Дженсън Хуанг може да направи заря от фойерверк след придобиването на Mellanox от NVIDIA, а сега на Cumulus...

Когато бях дете, се опитвахме да си направим сами барут. Нужни бяха само три съставки: въглен, сяра и калиев нитрат. Беше лесно да се създаде, но пропорциите трябваше да бъдат точни, а истинското предизвикателство беше "барутът" да се "набие" достатъчно силно, за да се получи достатъчно натиск. Никога не успявахме: резултатът винаги беше само свистене и доста пламък. Но не и жадуваният от децата силен взрив.

На 27 април Дженсън Хуанг, основател и изпълнителен директор на NVIDIA, и Ейал Уолдман, съосновател и изпълнителен директор на Mellanox, подписаха споразумението с NVIDIA за придобиване на Mellanox за около $6,9 милиарда. Трета съставка? Да, NVIDIA тихо обяви, че са се сдобили и с доставчика на мрежов софтуер Cumulus.

Очаквайте фойерверки - нова ера от ускорени, дезагрегирани и софтуерно дефинирани центрове за данни и революция в изчислителните възможности от висок клас - от задълбочено извличане на данни, през глобални облачни услуги, до изкуствен интелект.

Нека видим отблизо отделните "барутни" съставки...

NVIDIA
През 1993 г. Дженсън Хаунг основа NVIDIA - името произхожда от латинската дума за завист (envy), която да обслужва геймърската индустрия. През 1999 г. NVIDIA изобрети графичния процесор - GPU, който възпламени днешната PC геймърска култура.

Цяло поколение родители вероятно са обвинявали Хуанг за вманиачаването на техните деца по тези малки конзоли, вместо да излязат да играят навън на свеж въздух. Но през XXI век чиповете GPU поеха изцяло нова роля, след като доказаха своето превъзходство при паралелните изчисления, необходими на новите приложения като машинно обучение и анализи на големи данни, както и за научни изследвания.

Тази способност беше хвърлена в битката с настоящата пандемия от коронавирус и в сътрудничество с геймърската индустрия, свързваща онлайн стотици хиляди графични процесори от геймръски конзоли, създаде суперкомпютър под името Folding@Home. Според уебсайта Folding@Home: "За някои видове изчисления видяхме, че графичните процесори дават 20 до 30-кратно ускорение спрямо техните "колеги", базирани на централни процесори". Комбинираните усилия бързо създадоха повече от 6 пъти по-голяма изчислителна мощ от най-добрия суперкомпютър на IBM и се използват за изследвания на начина, по който протеините се огъват и как това увеличава тяхната уязвимост към коронавируса.

Днешните натоварвания изискват все по-големи данни и интензивни изчисления, като поставят огромни изисквания към производителността на хипермащабните и корпоративните центрове за данни. Търсенето на компютърна мощ нараства, но подобрението на процесорната производителност се забавя заради известния Закон на Мур, а това ускорява внедряването на чиповете GPU на NVIDIA в центрове за данни от висок клас. Сега задълбоченото обучение, осъществявано от чиповете GPU, стимулира изкуствения интелект. Според проучването на Gartner от 29 октомври 2019 г. "Топ 10 технологии, които ще определят бъдещето на инфраструктурата", "изкуственият интелект за ИТ операциите" е номер едно в списъка. "До 2022 г. поне 25% от големите предприятия ще използват платформи с изкуствен интелект за ИТ операции (AIOps) и за мониторинг на цифровите изживявания". Номер 2 в списъка е "Изчислителни ускорители", което е основната дейност на Nvidia.
Като утвърдена компания с приблизително 12 хиляди служители, над 10 милиарда долара оборот и пазарна капитализация над $170 милиарда, NVIDIA предоставя "въгленът" - една солидна начална съставка за потенциално експлозивна комбинация.

Cumulus
Една от най-големите революции в съвременните мрежи е преминаването към софтуерно дефинирани мрежи. Може да се изгради по-бавно бизнес среда на базата на затворени решения, но е удобно да се придържате към предпочитан доставчик и да знаете, че цялото оборудване е проектирано да работи съвместно. Но сливанията на компаниите често водят до необходимостта от интегриране на несъвместими системи, а ускоряването на натиска върху бизнеса означава, че тези агрегирани решения не могат да бъдат надградени и възстановени достатъчно бързо, за да бъдат в крак с промените.

Ако техните функции могат да бъдат виртуализирани и да се изпълняват като софтуер от който и да е масово достъпен процесор, дългосрочните хардуерни инсталации могат да бъдат заменени с просто обновяване на софтуера. Софтуерно дефинираните мрежи (SDN) превърнаха мрежовата индустрия от хардуера плетеница от кабели, връзки и рутинна поддръжка в динамична и вълнуваща ИТ дисциплина. Но беше жизненоважно софтуерът да работи точно през мрежата и да е съвместим с възможно най-много свързани устройства - както за да се възползвате от съществуващите капиталови инвестиции, така и да се даде възможност за свободен избор на ново оборудване за оптимална производителност.

Cumulus Linux е "отворена" мрежова операционна система: софтуер, който позволява на предприятия от всякакъв калибър да оперират с мрежи от уеб мащаб подобно на най-големите световни доставчици на центрове за обработка на данни. Тази ОС вече се поддържа от над 130 от най-добрите световни хардуерни платформи - което осигурява огромна гъвкавост при избора на решение. Освен това Cumulus NetQ е мрежов операционен инструмент, който ви позволява да надникнете дълбоко в работата на сложна отворена мрежа - наблюдение, отстраняване на проблеми и управление на нейния жизнен цикъл.

Cumulus и Mellanox намериха обща основа при създаването на стратегията Open Ethernet на Mellanox през 2013 г. Mellanox "чу искането" на най-големите световни доставчици на облачни услуги, търсещи по-голямата простота на отворените мрежи. На срещата на върха OCP Summit през март 2016 г. Mellanox обяви партньорство си с Cumulus и започна да доставя комбинирани продукти. Днес създадената от Cumulus среда Open Network Install Environment (ONIE) осигурява софтуерната основа за "чисто хардуерните" комутатори на Mellanox.
Сярата е петият най-разпространен елемент в човешкото тяло, той се среща в природата в много разнообразни форми и е от съществено значение за процесите на живота.

Mellanox
Комбинирайте въглен и сяра и ще получите леснозапалима смес. Но когато добавите и калиев нитрат, той ще ускори експлозивно изгарянето чрез добавянето на много кислород. Затаете дъх, защото Mellanox е пълна с този животворен елемент.

През май 2018 г. анализаторската компания Futuriom написа:"Доставчикът на специализирани хардуерни мрежи Mellanox (MLNX), който бе сред горещите цели напоследък, се възползва от жаждата за високопроизводителни гигабитови Ethernet връзки в глобални центрове за данни", като по този начин насочи вниманието към нарастващата ефективност на компанията и прогнозира сериозен ръст на продажбите през същата 2018 година. И скокът продължава с рекордни данни за първото тримесечие на 2020 г.: приходи от $429 милиона долара, или 13% повече спрямо предишното тримесечие и 40% скок на годишна база, като всички основни продуктови линии продължават да растат. Компанията постигна и поддържа и към април 2020 г. най-високия възможен резултат по скалата ISS Quality Score (което означава значителен инвестиционен потенциал).

Ускоряване на изчисленията вече е ключова връзка между Mellanox и NVIDIA. Със залеза на Закона на Мур се появява необходимостта от нови подходи за ускоряване. Софтуерно дефинираните мрежи и виртуализацията на мрежовите функции преодоляха огромната хардуерна тежест пред центровете за обработка на данни и те стават все по-гъвкави. Но това става за сметка на трупането на сървъри и цялата допълнителна софтуерна обработка, което пък отнема от капацитета за обработка на самите приложения. Но разпределената мрежова интелигентност на Mellanox чрез нейните смарт мрежови интерфейсни карти помага на мрежата да действа като копроцесор за сървърите, освобождавайки изчислителната мощност, така че мрежата се превръща в подкрепящ елемент, а не в утежняващ работата.

Самата Melanox също придобива. Според слуховете, компанията "е хвърлила око" върху очевидния избор - Cumulus. А сега ходът на NVIDIA доведе до този "щастлив съюз". Може би по-малко очевидно е придобиването през март на северноирландската компания Titan IC, световен лидер в технологията за мрежова интелигентност и аналитични ускорители, чрез които се търси и се генерира по-смислени прозрения от данните в облака, в системите за съхранение и в мрежите.

Ускоряващият механизъм на Titan IC е индустриален стандарт за високоскоростно съчетаване на комплексни структури, проверка на трафика в реално време и засичане на поредици и ключови думи, включително на зловреден код, като този механизъм вече е интегриран в продуктите BlueField на Mellanox. Вицепрезидентът на Mellanox Дрор Голденбърг, отговарящ за софтуерните архитектури, обяснява: "Като част от обединената компания вече ще можем да инвестираме в технологии за анализи и за ускоряване на сигурността, което ще даде нови възможности. Освен това границите между различни IP интерфейси могат да попречат на оптимизирането на хардуерните ускорители между подсистемите. Като част от една обединена компания тези граници ще бъдат премахнати".

Кампусът на Nvidia и основателят на компанията Дженсън Хуанг

© Nvidia

Кампусът на Nvidia и основателят на компанията Дженсън Хуанг


Внимателно смесване на съставките
В съвместно интервю на Дженсън Хуанг, Еял Уолдман, президент на Mellanox, и шефа на корпоративните комуникации на NVIDIA Боб Шербин, Хуанг описа чувствата си от придобиването на Mellanox: "Това е изключителен ден ... и двамата сме значителни играчи в областта на високопроизводителните изчислителни системи. Ние даваме мощ на 50% от компютрите по света. Днес мрежите на Mellanox са вградени в шест от 10-те суперкомпютри в света".

Това е достатъчна причина. Но той обяснява, че се открива още по-широка перспектива пред бъдещите центрове за данни, а Cumulus и Mellanox драстично разширяват присъствието на NVIDIA в центровете за данни. "Тази сделка ни дава възможност да удвои бизнеса си в центровете за данни и да ускорим технологичните иновации."
Хуанг признава, че Mellanox е най-оспорваното придобиване в най-новата история на полупроводниковата индустрия. Но си е струвала, защото "бъдещето на центровете за данни е доста необикновено ... това е единствената най-важна област в изчисленията днес ... центровете за данни ще продължат да се развиват, да се разширяват както по брой, така и като възможности. Това ще създаде дългосрочна възможност за растеж и за двете ни компании".

Работа под натиск
Това придобиване се случва във време на значителен натиск върху технологичната индустрия, върху обществото, върху целия свят. В рамките на седмици правителствата адаптират политиките и правят промени, за които са говорили често, но не успяват да направят в продължение на много години. Нещата се движат бързо във вече бързоразвиващ се свят, макар че все още никой не знае накъде се насочваме.

Н
а въпрос как глобалната пандемия може да повлияе върху растежа, Хуанг обяснява, че NVIDIA разчита на това, че обхваща голям брой индустрии. Автомобилните производители са в застой, защото хората си останаха у дома, но това доведе до голям растеж при компютърните игри и все повече хора купуват лаптопи и използват облака. Според Хуанг, настоящото развитие не може да повлияе върху дългосрочните му цели и плановете за наемане на нови специалисти. Светът се променя, но NVIDIA плюс Mellanox плюс Cumulus ще насочва основните на тази промяна.

И зарята от фойерверки...

Интересни времена, много интересна и потенциално експлозивна смес се задава от три много важни технологични потока.

Споменатият доклад на Gartner, както и изброените в него десет технологии, съветва: "Въпреки че това изследване се фокусира върху отделните технологии, трябва да сте нащрек за възможностите, които възникват при комбинирането на две или повече от тези тенденции, които ще задействат нови възможности."
На 14 май ще видим дали речта на Дженсън Хуанг на онлайн комференцията GTC 2020 ще доведе до "Големия взрив"!
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X