Центрове За Данни

Nvidia обяви нова 7 nm архитектура и смарт мрежови карти за ЦОД

Владимир Владков

Нова архитектура за графични чипове GPU, нов процесор за центрове за данни и редица други нови продукти, включително базирани на технологии на придобитата наскоро компания Mellanox обяви Nvidia на виртуалната си технологична конференция GTC 2020. Според производителя на чипове тези продукти ще имат значително влияние върху пазара на центрове за данни.

Новините на калифорнийската компания са свързани главно с новата 7-нанометрова архитектура Ampere GPU, която компанията използва за най-новия си графичен процесор A100 с вграден изкуствен интелект.

"Мощни тенденции като облачните изчисления и изкуственият интелект водят до "тектонична" промяна в дизайна на центровете за данни, така че това, което някога е било море от CPU сървъри, сега са изчисления, ускорени с графични процесори GPU, заяви Дженсън Хуанг, основател и изпълнителен директор на NVIDIA. - Графичният чип NVIDIA A100 е с 20-кратна AI производителност и ускорява машинното обучение от край до край - от анализа на данни до обучението. За първи път работни натоварвания, които се мащабират вертикално (scale-up, с добавяне на нови машини) или хоризонтално (scale-out), могат да бъдат ускорени в рамките на една платформа. NVIDIA A100 ще повиши едновременно пропускателната способност и ще намали разходите на центровете за данни."
Най-важните съобщения от уводната реч на Хуанг на GTC 2020 включват чипа A100, системата DGX A100 и новите мрежови карти Mellanox SmartNIC.

Новата архитектура Nvidia Ampere.
Най-важната новина от конференцията е 7-нанометровата GPU архитектура Ampere, а първият чип, който я използва е Nvidia A100, който според компанията вече се произвежда във фабриките и доставките му започват сега. Чипът разполага с над 54 милиарда транзистора и според Nvidia A100 "е най-големият в света 7-нанометров процесор", който осигурява и огромен скок в работата на изкуствения интелект. Обещанието е за 20-кратно подобрение на производителността спрямо предишния GPU чип на Nvidia - Volta V100.

Възможностите на новия чип Nvidia A100

© Nvidia

Възможностите на новия чип Nvidia A100


За разлика от графичните процесори V100 и T4, които са проектирани съответно за обучения и за "прозрения", чипът A100 е създаден да обединява тези две задачи. В комбинация със способността за разделяне на графичния процесор на 7 отделни случая (instance) и свързване на няколко чипа A100 с помощта на третото поколение NVLink за създаване на един още по-голям графичен процесор, новата технология "ще ускори пропускателната способност и същевременно ще намали цената на центровете за данни", допълни Хуанг.
Сред новите характеристики на A100 са третото поколение ядра Tensor, които осигуряват до 20 пъти по-бърза пикова производителност, т.нар. FP32, с новите TF32 за изкуствен интелект. Ядрата Tensor, за първи път, ще поддържа работа с двойна прецизност, или FP64, предоставяйки 2,5 пъти по-бърза работа от V100, твърдят от Nvidia.

DGX A100 предоставя цялостна система

С новия чип A100 Nvidia обновява и системите си за задълбочено обучение DGX. Новият модел DGX A100 разполага с 8 чипа A100, два 64-ядрени процесора AMD EPYC и взаимна свързаност Mellanox HDR с 200Gbps капацитет. Компанията каза, че новият сървър DGX A100 осигурява 5 петафлопа AI производителност и предлага значително по-икономична работа на центровете за данни, обслужващи натоварвания, използващи изкуствен интелект.

Сървърът Nvidia DXG A100

© Nvidia

Сървърът Nvidia DXG A100


Благодарение на производителността и ефективността, постигнати с чиповете A100, и на голямата пропускателна способност на Mellanox свързаността, пет системи DGX A100 могат да извършват същото количество работа като 50 системи DGX-1 и 600 системи с централни процесори (CPU). Това намалява разходите за осъществяване на тези задачи до една десета, а изразходваната енергия - до една двадесета спрямо предишното поколение.
Осем чипа A100 осигуряват общо 320 GB памет GPU и 12,4 TB в секунда пропускателна способност, а шестте комутационни матрици Nvidia NVS в DGX A100, съчетани с третото поколение NVLink, осигурява 4.8 TB двупосочна пропусквателна способност.

Подкрепа за екосистемата със сървърните блокове HGX A100

Това са градивни елементи, с които ОЕМ производителите създават собствени системи, базирани на A100. HGX A100 е интегрирана основна платка, която поддържа комуникацията между графичните процесори между осем чипа A100 благодарение на Nvidia NVLink и NVSwitch. Осем процесора A100 могат да обединят своите ресурси, за да обслужват един гигантски графичен процесор, способен да предостави 10 петафлопа AI производителност.
OEM партньорите, от които се очаква да пуснат сървъри, базирани на A100, включват Atos, Dell Technologies, Fujitsu, Gigabyte, H3C, Hewlett Packard Enterprise, Inspur, Lenovo, Quanta и Supermicro. Очаква се и редица облачни доставчици да стартират базирани на A100 инстанции, включително Alibaba Cloud, Amazon Web Services, Baidu Cloud, Google Cloud и Tencent Cloud.

Потребители на новия чип Nvidia A100

© Nvidia

Потребители на новия чип Nvidia A100EGX A100 комбинира A100 с мрежови карти Mellanox SmartNIC

Nvidia разширява своите възможности за периферни изчисления чрез новия EGX A100, който комбинира чипа A100 GPU с новата мрежова карта Mellanox ConnectX-6 Dx SmartNIC. Компанията каза, че сървърите, разчитащи на EGX A100, могат да обслужват "обработка в реално време и да защитават огромни обеми поточни данни от датчици в периферията", като това прави продукта приложим за всичко, включително за 5G приложения.
Благодарение на вградената мрежова карта на Mellanox, EGX A100 може да получава до 200 Gbps данни и да ги пренасочва директно към паметта на графичния процесор за обработка от изкуствен интелект или за обработка на 5G сигнали. Nvidia каза, че това превръща чипа в "очевидната 5G платформа", която да взема интелигентни решения в реално време, необходими за редица области - от търговски обекти до болници. Компанията ще започне доставките на EGX A100 в края на тази година.

Новата карта Mellanox SmartNIC е оптимизирана за 25 Gbps
След като Mellanox Technologies стана собственост на Nvidia, компанията обяви новата си мрежова карта Nvidia Mellanox ConnectX-6 Lx SmartNIC. Тя може да осигури скорости до 25 Gbps в центровете за данни. Новата SmartNIC разполага с два порта по 25 Gbps или с един порт 50 Gbps Ethernet чрез свързаност на хоста през PCIe поколение 3.0 или 4.0. Тя се доставя със защитни функции като проследяване на свързаността за L4 защитни стени и IPSec ускорена криптография.

Мрежовата карта използва ускоряване GPUDirect RDMA за дискове NVMe over Fabrics, ускорява и преноса на видео. Образци от новата SmartNIC са предоставени на потребители, като масовите доставки се очакват през третото тримесечие на тази година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X