Центрове За Данни

Nokia подобрява позициите си в центровете за данни с нова платформа

Владимир Владков

Новата платформа Fabric Service и Service Router на Nokia с Linux мрежова ОС подпомагат мащабирането на центровете за данни.

Изглежда, че Nokia се насочва все по-активно към нуждите на интернет гиганти, разработвайки всички тези мощни мрежови продукти за центрове за данни, като заяви, че те
са разработени в тясно сътрудничество именно с тези гиганти.

Nokia твърди, че SR Linux е прави голяма крачка в архитектурно отношение, тъй като е първата модерна NOS на базата на микроуслуги, а SR Linux NDK (комплект за разработка на NetOps) предоставя богат набор от възможности за програмиране. "Приложенията се интегрират лесно чрез съвременни инструменти като gRPC (за отдалечени процедури), без нужда от прекомпилиране, без ограничения за използвания програмен език и без зависимости.

Същевременно Nokia FSP осигурява набор от инструменти, от които се нуждаят компаниите, изграждащи облаци, за да внедрят в мрежата операции, базирани на политики и намерения. "FSP бе проектирана да изгради, разгърне и наблюдава цялостна мрежа в центъра за данни. FSP включва технологии, които са били достъпни само за огромни облаци, като виртуални цифрови близнаци за корекция на състоянието в реално време, чрез които да се отстраняват проблеми, преди да са се отразили на работата", допълват от Nokia.

Един от първите знакови клиенти на новия комплект е Apple, от който Nokia е успяла да получи цитат. "Ние редовно обновяваме оборудването на нашия център за данни с технологии, за да повишим ефективността и да намалим консумацията на енергия, казва Адам Бехтел, отговарящ за мрежите в Apple. - Използването на новата система на Nokia ще даде възможност за по-добри възможности за работа в мрежа и маршрутизиране в нашето съоръжение в Дания."

Главният архитект на BT Group Нийл МакРи добавя, че "новото решение за ЦОД на Nokia обещава да осигури пълна програмируемост със задълбочена телеметрия, заедно с модерен оперативен инструментариум за задействане на изключителната автоматизация и мащабиране на облака на телекома, което е от решаващо значение за бъдещите 5G услуги на BT Group."

Изправени пред масивния растеж в търсенето на облачни приложения и използването на нови технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и AR / VR, днешната голяма общност на облачните производители изискват безпрецедентно ниво на персонализиране и гъвкавост от мрежовите компоненти, които да работят и да наблюдават центрове за данни.

"Мрежовите операционни системи обаче не са в крак с тези тенденции. Въпреки че се развиват, традиционните системи са ограничаващи и трудни за персонализиране, интегриране и автоматизиране, обясняват от Nokia. - Водещите днес системи предлагат само ограничена част от функциите за персонализиране и дори тогава се изискват тромави интеграции. Често това означава рудиментарни приложения, които изискват повторно компилиране всеки път, когато доставчикът на NOS предоставя по-актуални нейни версии. По-новите отворени системи тепърва "прохождат", и има много предизвикателства при работата с тях", добавят от компанията.

Бейзил Олуан представя решението Nokia Data Center Fabric и описва как мрежовата ОС на Nokia SR Linux осигурява гъвкавост, поддържаща бързото мащабиране на центровете за данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X