Центрове За Данни

IBM представи ново поколение чипове за центрове за данни

Иван Гайдаров

IBM обяви в понеделник нов процесорен чип за центрове за данни, който според компанията ще може да се справи с три пъти по-голямо натоварване от своя предшественик.

Чипът на IBM Power10 ще бъде произведен от Samsung Electronics Co Ltd. и ще бъде предназначен за използване от бизнеса в центровете за данни, заявяват от технологичния гигант.

За производството на новия модел ще бъде използван 7-нанометровия производствен процес на Samsung, който е подобен на технологията, която Advanced Micro Devices Inc. (AMD) използва за своите чипове, направени от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd.

И IBM, и AMD използват външни производствени мощности за своите чипове, за да не изостават от Intel Corp - доминиращия доставчик на централни процесорни чипове за центрове за данни и един от малкото останали играчи на пазара, които проектират и произвеждат свои собствени чипове.

Наскоро Intel заяви, че следващото му поколение производствена технология най-вероятно ще се забави, което според анализаторите ще позволи на конкурентите на компанията да увеличат пазарния си дял.

IBM отдавна се фокусира върху високоефективните изчислителни системи, като три от най-добрите десет суперкомпютри в света използват чипове на компанията. Чипът Power10 на свой ред е проектиран така, че да бъде по-бърз при изчислителните задачи, свързани с изкуствен интелект, от предшественика си. Новата разработка може да извършва задачи до 20 пъти по-бързо от предходното поколение чипове.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X