Центрове За Данни

VMware планира да дезагрегира сървърите, разтоварвайки ги от мрежовата виртуализация

Владимир Владков

Проектът "Монтерей" на VMware включва NVIDIA, Intel и започва похода към съчетаване на чисти "bare metal" сървъри с графични чипове

VMware продължава усилията си да преработи из основи центъра за данни, облака и периферните ресурси, така че те да обработват разпределените натоварвания и приложения от бъдещето.

На своята виртуална конференция VMworld 2020 компанията разкри нова архитектура, наречена Project Monterey (Проект "Монтерей"), която се насочва към сливането на сървъри с един "наемател" (bare-metal), графични чипове (GPU), програмируема логическа матрица (FPGA), мрежови интерфейсни карти (NIC) и сигурност в една широкомащабна виртуализирана среда.

Monterey ще разшири VMware Cloud Foundation (VCF), която днес интегрира виртуализацията vShphere, системите за съхранение vSAN, мрежите NSX и облачните системи за управление vRealize, за да поддържа GPU, FPGA и NIC в една платформа, която може да бъде внедрена локално или в публичен облак.

Комбинацията от преработения VCF с Project Monterey ще "дезагрегира" сървърните функции, ще добави поддръжка на "bare-metal" сървъри и ще позволи на приложение, работещо на един физически сървър, да използва ресурсите на хардуерни ускорители като FPGA от други физически сървъри, заяви Кит Колбърт, вицепрезидент и главен технологичен директор на групата "Cloud Platform" на VMware.

Това ще осигури динамичен достъп до физически ресурси въз основа на политики или чрез софтуерен API интерфейс, съобразен с нуждите на приложението, каза Колбърт. "Това, което виждаме, е, че тези нови приложения използват все повече и повече от сървърните CPU цикли. Традиционно индустрията разчита на процесора за всичко - от бизнес логика на приложенията, през обработката на мрежови пакети, специализирани задачи като 3D моделиране и др. ", написа Колбърт в блог, описващ Project Monterey.

"Но тъй като изискванията на приложения към изчислителните ресурси продължават да нарастват, бяха разработени хардуерни ускорители, включително графични процесори, FPGA, специализирани мрежови карти за обработка на натоварвания, от които процесорът може да бъде "разтоварен". Използвайки тези ускорители, организациите могат да подобрят производителността на разтоварените от процесора дейности и да освободят процесорни цикли за основната работа по обработка на данните от приложенията."

Ключов компонент в проекта Monterey е SmartNIC на VMware, включващ процесор с общо предназначение, "извънлентово" управление (през серийни портове или други интерфейси) и виртуализирани функции. Като част от Monterey, VMware дава възможност на своя хипервайзор ESXi да работи в картите SmartNIC, което ще позволи на клиентите да използват единна рамка за управление, за да управляват цялата си изчислителна инфраструктура, независимо дали тя е виртуализирана или е с един наемател (Bare-metal).

Идеята е, че като поддържа карти SmartNIC, VCF ще може да поддържа виртуализация на изчисленията на сървърния процесор, като същевременно разтоварва мрежовите и входно-изходни функции на съхранението към процесора на SmartNIC. След това приложенията могат да се възползват от наличната мрежова пропусквателна способност, като същевременно спестяват процесорни цикли на сървъра, а това ще подобри производителността на приложенията, заяви Колбърт.

По отношение на сигурността всяка карта SmartNIC може да стартира функции като защитна стена или усъвършенстван пакет за сигурност. "Тъй като всичко това ще работи в мрежовата карта, а не в хоста, до хиляда малки защитни стени ще могат да бъдат разположени и автоматично настроени, за да защитят конкретни услуги от приложението, които съставляват цялото приложение - обгръщайки всяка услуга с интелигентна защита, която може да защити всяка уязвимост на тази конкретна услуга , заяви Колбърт. - Наличието на екземпляр от ESXi в SmartNIC осигурява и "по-задълбочена" защита. Дори ако x86 ESXi е компрометиран по някакъв начин, SmartNIC ESXi ще може да наложи правилната мрежова защита и други политики за сигурност."

Част от внедреното в Monterey включва споразумение за съвместна разработка между VMware и GPU гиганта Nvidia за въвеждане на неговия модул за обработка на данни BlueField-2 (DPU) и други технологии в Monterey. BlueField-2 разтоварва процесора от редица задачи, включително мрежови, за сигурността и за съхранението.

Чиповете DPU на Nvidia могат да изпълняват редица задачи, включително виртуализация на мрежата, балансиране на натоварването, компресиране на данни, превключване на пакети и криптиране между два порта, всеки от които пренася трафик 100Gbps. "Това е на порядък по-бързо от процесорите, предназначени за корпоративни приложения. DPU поема тези задачи, за да могат процесорните ядра да работят с повече приложения, повишавайки ефективността на vSphere и на центъра за данни, пише в блога на Nvidia. В резултат центровете за данни могат да обработват повече приложения и техните мрежи също ще работят по-бързо."

Освен споразумението за Monterey, VMware и Nvidia заявиха, че ще работят заедно за разработване на корпоративна платформа за приложения на базата на изкуствен интелект (ИИ). По-конкретно, компаниите заявиха, че оптимизираният за GPU софтуер за изкуствен интелект, наличен в хъба на Nvidia NGC, ще бъде интегриран във VMware vSphere, VMware Cloud Foundation и VMware Tanzu.

ИИ може да увеличи ефективността на центъра за данни
Това ще помогне за ускоряване на внедряването на изкуствения интелект, позволявайки на клиентите да разширят съществуващата инфраструктура, за да поддържат ИИ и да управляват всички приложения с един набор от операции.

Intel и Pensando обявиха интеграция на технологията SmartNIC като част от Project Monterey, а Dell Technologies, HPE и Lenovo заявиха, че също ще поддържат интегрирани системи, базирани на Project Monterey. Технологията обаче все още е на етап "предварителен преглед", като VMware не каза кога се очаква да я достави.

Снимка на 3D Animation Production Company от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X