Центрове За Данни

Intel губи позиции при центровете за данни, NVIDIA печели

Иван Гайдаров

Акциите на Intel се сринаха, след като компанията отчете разочароващи финансови резултати за третото фискално тримесечие. Инвеститорите бяха разтърсени след 7% спад в приходите на звеното на компанията за центрове за данни - Data Center Group (DCG) - което е един от най-големите и най-печелившите ѝ бизнеси. Освен всичко друго, Intel предупреди, че предизвикателствата ще останат и през следващото тримесечие.

Продължаваща слабост

Приходите от DCG през третото тримесечие са намалели със 7% до 5,9 млрд. долара, което е довело до 39% спад в оперативните приходи на DCG поради по-ниските средни продажни цени и загубата на оперативен ливъридж.

През последните месеци продажбите на компанията се пренасочват от корпоративния и държавния пазар към доставчиците на облачни услуги. Приходите от тях са се увеличили с 15%, докато продажбите на предприятията и правителствения сектор са спаднали с 47%, което Intel отдава на макроикономическата несигурност, причинена от пандемията COVID-19.

"През Q4 очакваме въздействието на COVID-19 да доведе до по-слабо търсене в нашия бизнес, ориентиран към данните, и търсенето в пазарния сегмент на доставчиците на облачни услуги до умерено", предупреждават от Intel.

От друга страна CCG групата на доставчика (Client Computing Group) отбелязва умерен растеж до 9,8 милиарда долара, тъй като широко разпространеното преминаване към отдалечена работа увеличи търсенето на лаптопи и работни станции. Силата в CCG обаче не е достатъчна, за да компенсира слабостта на DCG.

Ярък контраст с NVIDIA

Резултатите на Intel са в контраст с тези на конкурента NVIDIA, който прави пробив на пазара за центрове за данни. Приходите на компанията от центровете за данни рязко скачат със 167% и достигат до 1,75 млрд. долара през последното тримесечие, въпреки че статистиката включва и резултати на Mellanox (NVIDIA приключи придобиването на компанията за мрежово оборудване през април). Mellanox представлява;е около 30% от бизнеса с центрове за данни на NVIDIA през второто фискално тримесечие. И така, докато Intel се бори да надигне глава на пазара в центровете за данни, NVIDIA напредва с новата си архитектура Ampere.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X