Центрове За Данни

В кои страни има най-много центрове за данни?

Владимир Владков

Центърът за данни се дефинира по принцип като сграда или група от сгради, които се използват за монтиране и експлоатация на компютърни системи, специфични компоненти за телекомуникационни услуги и за съхранение на данни. Платформата Cloudscene направи списък с над 7500 центъра за данни по целия свят, които работят към февруари 2021 г.

Къде са разположени те? В САЩ са изградени най-голям брой - общо 2653, или 35 на сто от всички центрове в света. Следващият в списъка е доста по-назад. Великобритания е втора с "едва" 451 центъра за данни, следвана от Германия с 442. В епохата на цифровия бизнес и експлозията от Големи данни, центровете за данни се превръщат в жизненоважна инфраструктура за обществото, обслужват и стратегическите интереси на много страни, особено на САЩ, твърдят от сайта Statista.com.
Infographic: Which Countries Have The Most Data Centers? | Statista You will find more infographics at Statista

В България са отчетени общо 24 центъра за данни с 57 доставчици на услуги и 9 мрежови матрици (network fabrics), включително на трите големи мобилни оператора, 3 на Neterra, два на Turk Telecom, двата центъра на Equinix, както и съоръженията на Evolink, GTT, Daticum, Novatel, Telepoint, Telecom Business Services,
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X