Центрове За Данни

Cisco вдигна скоростта на своя силициев чип до 25.6Tbps

Владимир Владков

Cisco продължава да "чупи" скорости чрез своите устройства от уеб мащаб Silicon One, като тази седмица добави 3 нови устройства, включително 25.6Tbps комутиращ силициев чип, за който твърди, че може да предоставя 1.7 пъти по-голяма пропусквателна способност и 3 пъти повече пакети в секунда в сравнение с другите чипове на пазара.

Cisco представи фамилията Silicon One от унифицирани комутатори и маршрутизатори през 2019 г. като част от своята стратегия "Интернет за бъдещето". Фамилията Silicon One е важна за Cisco, като компанията се стреми да бъде водещ доставчик на мрежови "лидерски" устройства за изключително мащабни мрежи с уеб размер. Фамилията може да помогне на Cisco да се конкурира ефективно с компании като Intel, Broadcom, Juniper и Arista.

Сега 10-ият член на фамилията Silicon One разполага със специализирания чип на Cisco Silicon One и включва маршрутизаторите на Cisco серия 8000 от операторски клас, изградени на базата на този силициев чип, като всички се управляват от операционната система IOS XR7, която поддържат и сигурност на високо ниво. Чипът с оптично маршрутизиране Silicon One включва поддръжка на огромни неблокиращи разпределени маршрутизатори, задълбочено буфериране и обогатена QoS функционалност, както и програмируеми препращане на пакети.

Тъй като устройствата са програмируеми, те могат да бъда персонализирани за широк набор от приложения чрез единствен чипсет - премахва се необходимостта от разгръщане на множество специфични чипсети за самостоятелни процесори, процесори за линейни карти, както и матрични елементи. Това е придружено от унифициран код за програмируемо препращане на пакети P4 и от SDK комплект.

Новите членове на фамилията Silicon One включват програмируемо 25.6Tbps устройство G100, Q211 - 8Tbps маршрутизираща ASIC схема, както и Q211 - 8Tbps комутираща ASIC схема. Устройството G100 има индивидуални 1.6Tbps интерфейси, а чрез механизмите за обработка на пакети на G100 всеки може да обработи единичен поток при пълната скорост на интерфейса, обяви в блог Ракеш Чопра, Cisco Fellow в хардуерната група на Cisco.

"Чрез комбиниране на много програмируеми функции като синтактичен анализ, обработка, "печат" за време, броячи, измервателни уреди, хистограми, водни знаци и анализ на потока, ние създадохме напълно програмируем времеви изглед на моделите на трафика, обяснява Чопра. - Изработена в наносекундна детайлност, тази програмируема инфраструктура позволява на клиентите да възпроизвеждат минали събития, за да разберат наистина динамиката на техните мрежи, за да отстранят неизправностите в оборудването, да оптимизират инфраструктурата и да идентифицират злонамерени атаки."

Cisco вдигна скоростта на своя силициев чип до 25.6Tbps

Устройствата Silicone On могат да поддържат доставчици на т.нар. "бели кутии" или хипемащабни компании от типа Facebook и Google, които на тази база да разработят свои собствени мрежови системи, един от малкото случаи, в които Cisco действа като търговец на силициев чип. Как тази способност ще бъде използвана от другите компании не е ясно към момента, коментират наблюдатели.

Cisco каза, че Cisco Silicon One G100 вече е било тествано от потребители.

Cisco представи шест други устройства Silicon One през миналия октомври, включително 6.4Tbps уеб мащабен комутатор Q201L 64x100GE и 3.2Tbps уеб мащабен комутатор Q202L 32x100GE.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X