Операторски Технологии

През 2024 г. алтернативни източници ще започнат да изместват дизела при базовите станции

Владимир Владков

Енергийните решения, несвързани с основната електрическа инфраструктура (off-grid), получават все по-силен тласък от засилващата се тенденция за уплътняване на мобилните мрежи, особено с развитието на 5G. Според проучване на ABI разходите за енергийни решения в отдалечените райони ще достигнат $524 милиарда през 2024 г.

Все по-мащабното разгръщане на многобройните клетъчни сайтове в отдалечени райони поставя под въпрос глобалната доминация на дизеловите генератори като единствен избор за доставка на енергия за тези обекти.

"Отрицателното въздействие върху околната среда и оперативната неефективност на дизеловите генератори са съществени недостатъци, обяснява Мигел Кастанеда, анализатор в ABI Research. - Операторите на мобилни мрежи като Vodafone например признаха важното значение на изоставянето на дизеловите генератори и използването на алтернативни енергийни решения, които постигат баланс между рентабилност и екологична устойчивост."

Според оценките на анализаторите от 2019 г. до 2024 г. приходите от алтернативни енергийни решения като горивни клетки, литиево-йонни батерии и соларни панели ще имат среден годишен ръст от 11,2%. Енергийният пазар в отдалечените и селски райони разчита на някои иновативни решения (както от утвърдени играчи, така и от нови участници), които се характеризират с екологична устойчивост и ниски оперативни разходи на енергийните инсталации в тези райони - решения, които имат потенциал да "детронират" дизеловите генератори.

"Компании като GenCell и Incell International предлагат нови решения, които значително подобряват енергийната ефективност и екологичната устойчивост на клетъчните сайтове. В същото време възходът на компаниите за енергийно обслужване като Powidian и OMC Power помагат на мобилните оператори да опростят инвестициите си в енергийни решения до предвидими оперативни разходи", допълва Джейк Сондърс, вицепрезидент в ABI Research.

Ще бъде прибързано обаче да се смята, че дизеловите генератори ще отпаднат като предпочитан източник на енергия за операторите. "Стремежът на мобилните оператори да "избягат" от използването на дизеловите генератори все пак в крайна сметка ще зависи от това какво надграждане могат да донесат алтернативни енергийни решения и дали тези подобрения са достатъчно наложителни, за да променят статуквото", заключава Кастанеда.

Снимка: Pixabay.com/seagul
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X