Фиксирани Мрежи

CableLabs направи крачка към 10G със спецификациите за DOCSIS 4.0

Владимир Владков

CableLabs публикува спецификациите за DOCSIS 4.0, технология, която отваря пътя на индустрията към скорости до 10 Gbit/s към клиента и до 6 Gbit/s към сървъра.

CableLabs заяви, че теоретичните скорости, осигурени от DOCSIS 4.0 в масово разгърнатите хибридни оптично/коаксиални мрежи, представляват удвояване на максималната скорост на сваляне спрямо DOCSIS 3.1 и четири пъти повече от капацитета на D3.1 при качване на файлове от клиентите.

DOCSIS 4.0 покрива и нови усъвършенствани възможности като подобрена сигурност и малка латентност. Стандартът DOCSIS 4.0 се разработва от август 2016 г., ще поддържа както DUPSIS Full Duplex (FDX), така и Extended Spectrum DOCSIS (ESD). FDX, технология, предпочитана от американския кабелен гигант Comcast, ще позволи както трафикът към сървъра, така и към клиента да заемат един и същи блок на спектъра. При ESD трафикът към клиента и към сървъра ще бъде разделен, както е днес, но освен това се вдига "тавана" на спектър на хибридните оптично/ коаксиални мрежи (HFC) до 1.8GHz, докато дори най-модерните днес HFC мрежи ограничението е 1.2GHz. Бъдещите версии на спецификациите на DOCSIS могат да поддържат спектър до 3GHz.

CableLabs не коментира кога ще бъде готова да започне тестването на продукти DOCSIS 4.0, или кога първите продукти D4.0 ще бъдат готови за полеви експерименти и търговски внедрявания. Но кабелните инженери очакват, че ерата на DOCSIS 4.0 ще настъпи чак след няколко години.

Дали скоро ще има готови крайните потребителски устройства зависи от това дали Broadcom и Intel ще имат желание да правят силициеви чипове за DOCSIS 4.0, без кабелните оператори да поемат големи ангажименти за покупка. Не се знае и дали Intel ще се задържи дълго на този пазар, тъй като искаше да продаде поделението си за домашни устройства, което прави чипове за DOCSIS модеми и шлюзове.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X