Фиксирани Мрежи

Telia продаде международните си операции на пенсионен фонд за $1.1 милиарда

Владимир Владков

Шведската телекомуникационна група Telia излезе от пазара на международни операторски услуги.

Компанията обяви, че се е съгласила да продаде Telia Carrier на шведския пенсионен фонд Polhem Infra за сумата от 9.45 милиарда крони (около $1.06 млрд.). Telia и Telia Carrier са установили дългосрочно стратегическо партньорство, за да си гарантира, че те ще продължат да обслужват ефективно корпоративните клиенти и търговията на едро.

От години международният пазар на преносни услуги се характеризира с ценови натиск, спад на тарифите за терминиране и на роуминг таксите, както и спад на обема на гласовия трафик на едро - заради регулацията и нарастването на безплатните или изключително евтини, базирани на интернет комуникационни услуги.

Бърз преглед на финансовите отчети на Telia показва, че между 2015 и 2019 г. приходите на Telia Carrier са намалели с 18,2%. Операторите се стремят да компенсират спада на своите основни пазари, като пускат услуги за глобални хипермащабни компании (като Google и Facebook) и OTT играчи, но съдейки по докладите на Telia Carrier, те все още не са достигнали инфлексната точка.

"Разглеждаме сделката като дългосрочна инвестиция в цифрова инфраструктура, една от основните ни области", коментира Микаел Лундин, изпълнителен директор на Polhem Infra.
Сделката без никакви дългове ще помогне на Telia да реализира 7 милиарда шведски крони капиталова печалба след приключване на сделката. Това е от решаващо значение за инвеститорите на Telia, тъй като ще позволи на компанията да възстанови размера на дивидента за цялата 2019 г. до 2.45 шведски крони на акция. През март тази година Telia беше принудена да намали изплащания дивидент до 1.80 шведски крони на акция, след като мерките за блокиране на коронавируса свалиха приходите от телевизионното подразделение. Оттогава нейните парични резерви се увеличиха. Освен тази сделка, Telia продаде през юни своя дял от Turkcell за 4,72 млрд. шведски крони.

Що се отнася до Polhem Infra, сега фондът ще стане "горд собственик" на 67 000 км оптични влакна и 320 PoP точки. "Telia Carrier пренася значително количество от целия публичен интернет трафик. Telia Carrier е една от водещите компании в света в тази индустрия. Тази цифрова инфраструктура е национален актив, който Polhem Infra ще притежава", каза Лундин.

Polhem е съвместна собственост на група шведски национални пенсионни фондове: First AP Fund, Third AP Fund и Fourth AP Fund. Те формират пенсионната схема на страната, базирана на доходите, финансирана от данъкоплатците. "С Polhem Infra Telia Carrier получава дългосрочен стабилен собственик с цифрова инфраструктура. Дългосрочната перспектива на Polhem Infra дава стабилност за клиентите, служителите и обществото", каза Лундин.

Снимка на Michal Jarmoluk от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X