Мобилни Услуги

Може ли 5G да се превърне във върха на мрежовите технологии?

Иван Гайдаров

Ерата на 5G може да означава, че индустрията никога повече няма да се нуждае от друго поколение мрежова свързаност, но само ако доставчиците останат верни на начина, по който е замислена технологията и не импровизират при въвеждането ѝ. Това обяви директорът на дивизията за мобилни мрежи на Vodafone UK по време на брифинг по темата. Андреа Дона коментира изследване, според което 5G може да бъде най-добрата мобилна технология, ако "бъде реализирана правилно".

По думите му индустрията е "монолитна" по отношение на 2G, 3G и 4G, но 5G е значително по-отворена от гледна точка на стандартите, тъй като трябва да обедини "всички съществуващи мрежови технологии", включително малките клетки и Wi-Fi, което я прави широкообвхатно решение за бъдещето.

"В момента се намираме в бума на технологиите. Разполагаме с широка палитра от технологични решения. И въпреки че нямаме точна представа как ще се развият те, на теория 5G има всичко необходимо, за да се превърне в последната иновация в тази сфера", смята Андреа Дона, но добавя, че това зависи до голяма степен от начина, по който операторите се придържат към първоначалната логика на технологията.

Ръководителят на мобилната дивизия на Vodafone UK приветства подхода на Обединеното кралство да бъде първата държава в Европа, която ще демонстрира как 5G може да бъде дългосрочно решение.

Старт

Vodafone UK ще пусне 5G мрежата си на 3 юли, след три години изграждане и над 2 млрд. паунда инвестиции. Макар да изостава в това отношение от конкурента си EЕ, който стартира своята през миналата седмица, Дона акцентира на факта, че компанията е първата, която е обявила плановете си публично. Освен това Vodafone иска да стартира мрежа "с пълна функционалност", за разлика от другите оператори в Европа, което и основната причина за забавянето.

Разкривайки повече подробности за мрежовата стратегия на оператора, ръководителят на мобилната му дивизия обяснява, че компанията планира да изключи изцяло 3G мрежата си в рамките на следващите две до три години, но добавената 2G инфраструктура ще продължи да играе важна роля, особено за IoT свързаността.

Различия между САЩ и Европа

По време на същия брифинг, техническият директор на Vodafone UK, Скот Петти, от своя страна коментира два от митовете около 5G – нуждата от повече транслационни точки и опасенията за здравето.

Първият, обяснява той, се дължи на различията между САЩ и Европа в наличните спектрални активи.

"Тезата, че трябва да имате повече транслационни точки за 5G в сравнение с 4G, не е вярна. 5G използва средночестотен и нискочестотен спектър. Можете да изградите фантастична 5G мрежа със същия брой базови станции", категоричен е той, като добавя, че американските оператори нямат почти никакъв достъп до среден и нискочестотен спектър, което означава, че ще разчитат на mmWave – бърз вариант, но с ограничено покритие.

Оборвайки тезата, че "5G спектърът е вреден за здравето", той посочва, че нискочестотният спектър за домашни Wi-Fi мрежи се използва в продължение на години и досега не е доказана никаква вреда от него.
"Дори при mmWave е малко вероятно да се появят здравословни проблеми", смята още Петти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X