Мнения

Конспиративни теории за 5G – очевидни грешки и какво да се прави

Владимир Владков

Голяма част от обществото сигурно е имунизирана срещу абсурда на конспиративните теории, свързващи 5G с пандемията COVID-19, има достатъчно на брой вярващи в тези теории, които да донесат големи неприятности и на разумните хора.

Нека видим част от тези теориите (част от тях са "родени" отдавна), които избуяха в ерата на 5G и да се опитваме да предоставим информация, която да опровергае безсмислиците. Все пак това не е пълен списък на всички конспиративни теории за 5G.

"5G представлява опасност за вашето здраве"

Твърденията, че мобилните клетки са вредни, се разпространяват от години, доста преди 5G технологията дори да бъде утвърдена при лабораторни изпитания. Те датират от 90-те години, когато използването на мобилни телефони беше изключително ограничено, но критиците твърдят, че радиовълните на 2G могат да причинят рак.

Повечето специалисти по света отхвърлят тези слухове, но появата на 5G изглежда е насърчила възраждането на тези "здравни" претенции. Намирането на оригинален източник на тези слухове е много трудно, но редица публикации в социалните медии сякаш разпалват пламъците на тези (меко казано) скептици.

Снимки на инженер, изкачващ се на телекомуникационната мачта в защитен костюм, бяха използвани като оправдание за тези твърдения, въпреки че бе обяснено, че този човек използва опасни химикали за почистване на оборудването. Тези илюзии помагат да си донарисувате картината, тъй като "слепите" за обясненията са склонни да игнорират хилядите изображения на здрави инженери, които инсталират или ремонтират телекомуникационно оборудване без такова защитно оборудване.

Идеята, че радиовълните, използвани в мобилните комуникации, могат да навредят на вашето здраве, е фокусирана върху последствията от йонизиращо и нейонизиращо лъчение. Телекомуникационното оборудване излъчва радиовълни, но това правят и повечето електрически съоръжения. Смисълът, която сякаш се губи е, че електромагнитното излъчване (EMR) не е достатъчно мощно, за да причини щети на хората.

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) дава следното разяснение:
"Има два основни вида електромагнитно излъчване: йонизиращо излъчване и нейонизиращо излъчване. Йонизиращото лъчение е достатъчно мощно, за да избие електрони от тяхната орбита около атома. Този процес се нарича йонизация и може да навреди на клетките на тялото. Нейонизиращото лъчение има достатъчно енергия, за да задвижи атомите в молекула и да ги накара да вибрират, а това води до нагряване на атома, но тази енергия не е достатъчна за откъсване на електроните от атомите."

Уврежданията, които могат да бъдат нанесени на човешкото тяло, обикновено зависят от това колко високи са честотите от радиочестотния спектър, които се използват от мобилните комуникации, или дали тези излъчвания са голяма или малка енергия. Електропроводите с високо напрежение създават много по-мощно енергийно електромагнитно поле, което обаче е с ниска честота, затова около тези трасета има предпазни мерки. Медицинското оборудване, използващо рентгенови лъчи, използва много по-високи честоти (в йонизиращия спектър), така че също трябва да се счита за опасно.

Многобройни органи за обществено здраве като Световната здравна организация (СЗО) и Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP), базиран в Германия научен орган, който отговаря за определянето на ограниченията за излагане на излъчвания, са заявявали многократно, че радиовълните, използвани от мобилните комуникации, не са вредни за здравето при спазването на препоръките. Темата е коментирана и от Европейския парламент, която цитира препоръка 1999/519/EО на Съвета от 12 юли 1999 г. относно ограничаване на излагането на населението на въздействието на електромагнитни полета (от 0 Hz до 300 GHz). Там се набляга на факта, че "сред членовете на ICNIRP са експерти от областта на медицината, дерматологията, офталмологията, епидемиологията, биологията, фотобиологията, физиологията, физиката, електроинженерството и дозиметрията." В препоръката се коментира, че за радиочестотните полета към дадения момент не са налице еднозначни данни за наличието на последици за здравето при степени на излагане, които са под определените от ICNIRP крайни граници. Прави се уговорката, че "все още има ограничена база данни за извършване на оценките, особено по отношение на ниска степен на излагане в рамките на продължителен период от време".

От МТИТС наскоро допълниха, че "в България се прилагат едни най-високите изисквания в Европа към потенциалните вредни излъчвания. Пределно допустимите нива на електромагнитни полета в населени територии са между 45 и 100 пъти по-строги от препоръчителните показатели, определени от Международната комисия за защита от нейонизираща радиация и Научния комитет по здравни, екологични и възникващи рискове. Независимо от технологичните промени, стриктните норми по отношение на излъчващите телекомуникационни съоръжения в България не са променяни от 1991 г. Тези стандарти са приложими и по отношение на изграждането на 5G мрежи."

"5G е причината за COVID-19"

През март д-р Томас Коуън, американски лекар, заяви, че отровени с 5G клетки в тялото ги принуждават да отделят отпадъци, които в крайна сметка са станали известни като COVID-19.
Неговият видеоклип, който се разпространи именно като вирус и бе препубликувано от няколко известни личности, бе опроверган от редица учени, поставили под въпрос валидността на доказателствата му. Оттогава то бе премахнато от YouTube. "Вирусите не са само отпадъци", заяви в интервю за CBC Джейсън Киндрачук, канадски вирусолог, изследващ появата на вируси в Университета в Манитоба. "Вирусите не се създават просто като начин за справяне с отрова."

Учените успяха да пресъздадат вируса в лаборатория, доказвайки, че това не е просто секреция от човешки клетки, докато във видеото в Коуън имаше множество други твърдения. Предположението му бе, че появата на испанския грип през 1918 г. съвпада с пускането на радиоуслуги (през 1920 г.). Той твърдеше още, че Ухан е "нулевият град" за COVID-19, защото е първият град с 5G (което също не е вярно).

Това са измислени истории и макар че Коуън се представя за експерт, едно по-задълбочено вникване в историята му показва много мрачна личност, разследвана от Медицинския съвет на Калифорния заради употребата на нелицензирани лекарства, автор на книги, популяризиращи идеи, противоречащи на конвенционалните медицински процедури и върл привърженик на антиваксърското движение.

"5G може да убива птици и растения"

Това е доста необичайно твърдение, което сякаш се дължи по-скоро на съвпадения, а не на нещо реално опасно.

През октомври 2018 г. в Хага бяха открити мъртви 297 скорци, което се дължало на извършваните в района 5G тестове. По същия начин в Северен Уелс през декември 2019 г. бяха открити мъртви 225 птици. И при двата примера конспираторите посочиха, че 5G е основната причина за смъртта.

След проучване на Природонаучния музей в Ротердам и на Университета Вагенинген беше установено, че причината за смъртта е някаква форма на сблъсък. Може би наличието на хищна птица, която е предизвикала хаос в ятото (което може да наброява до хиляди птици), и вследствие на тази атака е имало много сблъсъци във въздуха. Честно казано, няма една единствена причина за масова смърт на птици, но тези инциденти се случват много преди въвеждането на 5G или на други мобилни комуникации. Жителите на град Бийб в американския щат Арканзас се събудили на 1 януари 2020 г. до 500 мъртви черни птици, разпръснати по тревни площи, въпреки че на стотици километри няма 5G антена. Връщайки назад още през 1904 г. се съобщава, че 750 000 мигриращи лапландски овесарки (от разред врапчоподобни) са намерени мъртви в град Уортингтън, щата Минесота.

Това, което си струва да се отбележи при всички тези случаи е, че 5G не е причината. Инцидентите преди въвеждането на мобилни комуникации, както и аутопсиите на умрелите наскоро птици изключиха всякаква връзка с 5G, като някои посочиха, че в Хага не са провеждани тестове с 5G мрежи при откриването на мъртвите скорци.

Може би именно затова конспиративните теории упорити си пробиват път в определени области. Без да има една единствена, доказана причина за подобни явления с птиците, абсурдните твърдения ще продължат да се развихрят, а при липсата на научни познания много хора стават податливи на фантастични идеи.

Друго странно твърдение убеждава, че 5G убива дървета и други растения. След появата в онлайн пространството на снимка на изсечени дървета в сръбския град Алексинац, привържениците на конспиративни теории заявиха, че новата 5G антена ще доведе до тяхната смърт в крайна сметка. Чрез засаждането на нови дървета правителството щяло да прикрива щетите, които биха били нанесени на съществуващата дива природа. Разбира се, и тук не се дават научни доказателства, които да предполагат, че 5G влияе върху живота на растенията. В крайна сметка снимката бе обяснена от местния политик Далибор Маркович, който заяви, че това е инициатива на кметството за замяна на изгнили липи с нови кленови дървета като част от реконструкцията на улицата.

"5G действа подпомага активно заразата с коронавирус"

Това е още една теза, свързана с настоящата пандемия, като тази конспиративна теория си пробива упорито път през последните седмици. Както при много подобни идеи, е трудно да се проследи "псевдонауката" обратно до нейния първоизточник и това твърдение е перфектен пример. Идеята е, че 5G потиска имунната система, като критиците на технологията вдъхнаха нов живот на тази идея във връзка с разпространението на COVID-19.

Теорията гласи, че излъчванията на мобилните комуникации влияят върху човешкото тяло на молекулярно ниво (т.е. предполага се, че това е йонизиращо лъчение), но също така потиска имунната система. И именно затова разпространението на коронавируса по света се дължало на наличието на 5G технология и тя пречела на организма да се бори с вируса.

Научният съвет на Университета Корнел подчерта, че няма доказателства, които да свързват 5G технологията с коронавируса COVID-19. Ако в света се появи район с много заразени и в него е монтирана 5G антена, това е само съвпадение.

За съжаление някои хората предпочитат да вярват на конспиративна теория. Видео от Хонконг, разпространявано из социалните медии, посочва, че там има масови демонстрации срещу 5G, а всъщност видеото показва протестите, които се проведоха миналото лято. Но именно подобни "фалшифицирани видео доказателства" вдъхновяват престъпниците, които нападнаха и подпалиха телекомуникационните мачти на различни места по света.

Това, което си заслужава да се отбележи, е, че това е още един пример защо сработват конспиративните идеи. Когато търсят обяснение на сложни процеси, някои хора спират, когато дадена история на пръв поглед отговаря на всичките им въпроси. Като не проверяват цялата информация, тези лица разчитат на непълни данни, за да направят логично заключение.

Например конспираторите посочват верни факти, като тези, че има и коронавирус, и 5G антени на места като Ухан (откъдето тръгна COVID-19), в Лондон, в Париж, но не успяват да включат в своите аргументи страни като Иран или Еквадор. Това са държави, които са сред най-пострадалите жертви на пандемията, но там няма никаква 5G връзка. Освен липсата на научни доказателства, които да подкрепят конспиративната теория, но и ако се вгледаме във всички факти, ще установим, че тези твърдения са безпочвени.

"Изолацията е мярка, която прикрива 5G акции на правителствата"

Това е интересна идея, която и най-закалените конспиратори трудно ще обяснят - COVID-19 е правителствена конспирация (въпреки че не е сигурно за кого точно се отнася) за налагане на мерки за изолиране на хората, което ще позволи масовото инсталиране на 5G антени, без знанието на широката общественост. Тайното инсталиране на антени ще попречи на тази общественост да коментира, да възразява или да протестира, преди да е станало твърде късно.

Това наистина е "забележителна" идея. В редица страни общински съвети бяха принудени да отложат 5G планове заради възражения от страна на жителите. Например, aбатството в Гластънбъри блокира разполагането на 5G антена за местния фестивал през 2019 г.

"Всички онези хора, които са платили купчина пари да дойдат в Гластънбъри, всъщност са платили да станат човешко морско свинче", заяви местният привъърженик на конспирациите Иън Крейн. Той смята, че фестивалът се използва като мащабен експеримент за 5G, и макар че общинският съвет едва ли е повярвал на тази история, е имало достатъчно протести, за да не даде одобрение за изграждането на 5G клетка.

Някои дори предполагат, че 5G е военно оръжие, а други смятат, че последиците за здравето са добре известни на правителствата, следователно то трябва да бъде разгърнато по време на изолацията. Енорията на Гластънбъри не е единствената местна власт, която е отказала разрешение за разполагане на 5G оборудване, като това подхранва тази теория на конспирацията.

Коронавирусът, разбира се, е реален проблем и изолацията се смята от много държави за необходимото неудобство за предотвратяване на по-нататъшно предаване на COVID-19, но присъствието на телекомуникационни инженери също е от решаващо значение. Тези специалисти не инсталират "тайно" 5G антени, както твърдят някои, а извършват задължителни надграждания, за да подобрят устойчивостта и надеждността на съществуващата инфраструктура. С увеличаването на интернет трафика именно заради блокиране на хората в домовете, съществуващите мрежи са изложени на сериозен натиск, тъй като не са проектирани точно за тези сценарии. Не е толкова впечатляващо обяснение, но е много по-логично.

"Вирусът може да общува през радиовълни"

През 2011 г. няколко учени публикуваха документ, в който предполагат, че бактерия може да генерира електромагнитни сигнали и да общува с други бактерии. Въпреки че научните доказателства по този документ все още се оспорват, той послужи като основа за аргумента, че вирусът е в състояния да общува през 5G.

Но първо, този документ обаче не бе приет от академичната общност. И второ, вирусите са много по-различни от бактериите, които се обсъждат в този документ. И накрая, COVID-19 се разпространява бързо на места, на които изобщо няма 5G.

Защо се разпространяват конспиративните теории?

Според "Наръчника за теория на конспирацията", написан от Стефан Левандовски от университета в Бристол и Джон Кук от университета Джордж Мейсън, има няколко причини, заради които се вярва на теориите на конспирацията:
 1. Усещане за безсилие
 2. Справяне със голяма заплаха
 3. Обяснение на малко вероятни събития
 4. Оспорване на основните политики и политици

Хората, които се чувстват безсилни или уязвими, са по-склонни да вярват и да разпространяват конспиративни теории, тъй като за тях те действат като механизъм за справяне с обяснението на много малко вероятни събития, а понякога и за пренасочване на вината, така че да се справят по-лесно със заплашителни ситуации. Понякога хората се нуждаят от някого, когото да обвиняват, или да не харесат обичайното, или да не приемат непознатото. Освен това липсата на знания възбужда въображението.

Левандовски и Кук описват подробно опасността от конспиративните теории, както и кръговата природа на параноичния ум. Ако само един аспект от теорията не бъде опроверган от доказателства, това може да стимулира съществуването на по-голяма теория на конспирацията, която да обхваща и по-малките идеи. Невероятно трудно е да се спори с логиката на индивид, който не е готов да усвои цялата необходима информация или да приеме, че някои негови изводи могат да бъдат неправилни.

Разсъжденията на привържениците на конспирацията трябва да се разглеждат като домино - ако някоя плочка бъде бутната, това се отразява на някоя друга, а това води до друг сценарий. Не можете да разбиете една теория, без да добавите енергия към друга теория. Ако подозирате, че дадена история е невалидна конспиративна теория (въпреки че мнозина изобщо не правят такъв анализ), наръчникът предлага търсене на няколко нишки:
 • Противоречие: конспиративните теории често включват противоречиви твърдения, ако се поровите в подробностите
 • Преобладаващо подозрение: трябва ли да спрете да вярвате в много други истини, за да проработи логиката на разказания сценарий
 • Кофти намерение: каква е крайна цел?
 • Все нещо не е наред: много привърженици на конспирациите имат твърдото убеждение, че нищо не е наред в обществото
 • Преследвана жертва: привърженикът на конспирациите е герой за хората, борейки се срещу машината, която се опитва да го унищожи
 • Имунизиран срещу доказателства: противопоставя се на науката, за която твърди, че е неправилна
 • Превратно тълкуване на случайности: вяра, че нищо не се случва случайно
В по-голямата част от случаите конспиративната теория се забелязва отдалече, но винаги има някои, които могат да изглеждат по-правдоподобни. И въпреки че може да е забавно да размишлявате за екстравагантността на някои идеи, винаги трябва да помните, че конспиративните теории са и опасни.

Конспиративните теории засаждат семето на съмнението, независимо дали в науката или в авторитетите. Днес обществото трябва да слуша учените за опасностите от COVID-19 и как най-добре да се преборим с пандемията, но вече има някои, които скитат и разрушават комуникационна инфраструктура, използвана и от лекарите и спешната помощ. А именно тази инфраструктура може да е разликата между живота и смъртта.

Как да се борим с конспиративните теории?

Най-простият метод е образованието. Някои вярват в тези теории, защото те са предразположение към тях, но други ще повярват, защото това е единственото налично обяснение. Според детектива Шерлок Холмс, "когато сте премахнали невъзможното, всичко, което остава, колкото и да е невероятно, трябва да бъде истината", и именно тази логика прилагат.

Телекомуникационната индустрия разработва и внедрява 5G за обществото, като се опитва да обясни за какво е нужна технологията, защо е различна, как работи тя или защо светът се нуждае от това. Някои поставят под въпрос защо се харчат пари сега за 5G, когато и 4G работи, но този на пръв поглед резонен въпрос не обяснява тенденциите на потребителските нужди и съответстващите възможности на мрежата.

Малко са потребителите, които знаят, че видео файловете много бързо увеличават мрежовия трафик, а в крайна сметка това натоварва мрежите и влошава потребителското изживяване. Именно затова по-бързото внедряване на 5G представлява проактивно усилие на индустрията да се изпревари кривата на експоненциалния растеж. Тук става въпрос за осигуряване на изживяване според очакванията на потребителите, без значение от цунамито от данните, което именно те генерират.

Може би предполагате, че потребителят не иска да знае? Например когато се качва в кола, рядко някой се интересува от работата на двигателя, стига колата да му свърши работа. Но мобилните комуникации са различни, тъй като навлизат в много различни аспекти от нашия живот, включително в чувствителни области като здравеопазването и финансите.

Има два начина за развенчаване на конспиративни теории - факти и логика. В случая на 5G трябва да се представи науката, за да се покаже защо тези конспиративни теории са глупости, но за да се гарантира, че те няма да се възродят, трябва да се обяснят и факторите, стимулиращи 5G. Когато широката общественост разбере, че целите на 5G не са опасни, теориите ще изглеждат абсурдни не само за хората от индустрията.

Още по темата за конспиративните теории и фалшивите новини около 5G - чуйте в епизод 15 на технологичния подкаст ICTalks.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X