Мобилни Мрежи

Ериксон охлади очакванията за 6G, тъй като 5G все още набира скорост

Владимир Владков

Главният технически директор на Ericsson Ерик Екуден отклони темата за 6G технологията, като смята, че преходът към 5G тепърва набира скорост и фокусът трябва да остане върху предстоящите технологични внедрявания. Това коментира Екунден пред екип на Mobile World Live по време на неотдавнашния Световен мобилен конгрес в Шанхай.

Екуден отбелязва, че индустрията все още е в процес на трансформация от 4G към 5G, което означавало, че е "твърде рано да се говори за 6G". Но той призна, че технологичната еволюция отнема време и вече се провеждат дискусии относно следващите стъпки относно бъдещата еволюция на мобилните технологии в партньорство с университетите.

Въпреки това през миналия месец производителят подписа споразумение с конкурентите Nokia и Samsung Electronics, както и с корейския оператор SK Telecom, за съвместни проучвания и разработка на технологии заедно с усъвършенстваната 5G.

Този род проучвания ще започнат да търсят как ще изглеждат мобилните технологии след примерно 10 години, обясни техническият директор на Ericsson.

Има много силна научно изследователска програма около еволюцията на 5G, като следващите стъпки ще се правят на няколко фази. Екуден цитира цитира ясния план на 3GPP за развитието на 5G и софтуерно базираната природа на технологията, която ще позволи бъдещите итерации да бъдат внедрявани под формата на надграждания. Чрез софтуерните актуализации "вие можете да предоставите нова функционалност по-бързо на потребителите, като корпоративните, така и крайните", добавя той.

По време на интервюто Екуден обясни защо 5G вече е в по-добра позиция от 4G по отношение на зрялост на екосистемата, като обсъди и позицията на Ericsson на китайския пазар и предлага възможности за Standalone срещу Non-Standalone внедрявания на 5G технологията.

Наскоро Ericsson и румънският оператор DIGI стартираха първата 5G в Румъния, базирана на Non-Standalone версията на 5G, която включва 4G опорна мрежа и 5G радио базови станции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X