Мобилни Мрежи

GSA: Над 200 устройства включва 5G екосистемата в края на януари

Владимир Владков

През 2019 г. броят на обявените устройства, поддържащи 5G свързаност, нарасна бързо, като в началото съобщенията бяха единични. След това екосистемата от 5G крайни устройства започна бързо да се допълва, след като и оператори в различни части по света задействаха първите търговски 5G услуги, заявиха от асоциацията GSA, в която членуват повечето големи производители на телекомуникационно оборудване. "През януари 2020 г. ръстът се засили, като за първи път броят на обявените 5G устройства надхвърли 200".

Регистрираните от GSA крайни устройства в края на януари 2020 г. са в 16 различни форм фактора, включително телефони, дисплеи, монтирани над главата, хотспот устройства, крайните потребителски устройства за вътрешносградна употреба, както и за външна инсталация, лаптопи/ ноутбуци, модули, адаптери, маршрутизатори, дронове, роботи, таблети, телевизори, един комутатор, един USB терминал и една вендинг машина. Общо 78 производители са обявили 5G устройства, които вече са пуснати в продажба или скоро ще се появят на пазара.

Общо 208 са обявените устройства, включително регионални варианти, както и телефони, които могат да бъдат надградени с помощта на отделен адаптер, но не са включени прототипи или устройства, които скоро няма да се появят на пазара или операторите са сложили своето лого вместо това на производителя. Над 60 модела вече са налични на пазара, добавят от GSA.

От тези над 200 устройства 69 представляват CPE оборудване (както за вътрешна инсталация, така и за външна), от които 12 се предлагат по магазините. Други 62 са телефони (с един по-малко от декемврийския списък заради отказването на производителя от него), като поне 35 вече са достъпни за покупка. Сред тях са и 3 модела, които са надградени до 5G чрез адаптер.

Освен това списъкът включва 35 модула, 14 хотспот устройства, 5 лаптопа, 4 рутера, три робота, 3 телевизора, три таблета, два дрона, комутатор, вендинг машина и два USB стика.

По отношение на поддържания радиочестотен спектър информацията на GSA се подобрява значително. Над две трети (66,8%) от всички обявени 5G устройства ще поддържат честотите в спектъра под 6 GHz, а останалите ще поддържат микровълновите честоти. Около 27% от обявените модели ще поддържат и двата обхвата. Само 17 от продаваните вече устройства ще поддържат услуги, работещи в милиметровия спектър, а 80% ще поддържат различни честоти от диапазона под 6 GHz (т.нар. обхвати n78, n41, n79 и n77).

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X