Мобилни Мрежи

ЕС накрая ще одобри сливането на бизнеса с радиокули между TIM и Vodafone

Владимир Владков

След като обявиха инициативата си да слеят своя бизнес с радиокули през юли 2019 г., TIM и Vodafone трябваше да изчакат 9 месеца за разрешението на Европейския съюз.

Макар че все още няма официално обявление за резултата, агенцията Reuters цитира двама човека, запознати с процеса, според които Европейската комисия е готова да даде "зелена светлина" на проекта. Сливането на бизнеса с телеком кули на двата оператора ще създаде най-голямата компания в Европа по отношение на мобилните радиокули, така че антимонополните органи трябваше да проверят ситуацията.

Вероятно дейността на конкурентни гиганти в областта на радиокулите като Cellnex са убедили ЕК, че дори такова голямо сливане няма да навреди на конкуренцията. Освен това изглежда, че цялата европейска екосистема на радиокулите е притисната за по-голяма консолидация, така че това вероятно няма да бъде последният подобен случай, който трябва да бъде разгледан.

Общите кули на двата оператора ще бъдат управлявани от INWIT, компания за радиокули, 60% от собствеността на която е в TIM. След сливането на стойност 10 милиарда евро всеки от телекомите (TIM и Vodafone) ще притежава по 37,5% дял от INWIT.

Антимонополните власти вероятно ще започнат да мислят за блокиране на този вид сливания, когато тя предостави само на една компания голям дял от мобилните кули в една държава. TIM не е международен играч, но Vodafone има мобилен оператор на италианския пазар. В статията на Reuters се казва, че те са предложили да предоставят на конкурентни, вероятно италиански, оператори достъп до кулите си като условие сделката да бъде одобрена.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X