Мобилни Мрежи

Учени доказаха, че 5G не крие никакви заплахи за хората

Иван Гайдаров

Международната комисия за защита от йонизиращата радиация (ICNIRP) не откри доказателства, които да сочат, че 5G технологиите представляват риск за здравето на човека след седемгодишно научно проучване в тази област.

В актуализация на насоките, последно издадени през 1998 г., подробното проучване на организацията обхваща 5G, AM и DAB, Wi-Fi, Bluetooth и 3G и 4G телефони. В изявление председателят на ICNIRP Ерик ван Ронген коментира, че най-важният резултат от неговите проучвания е "че 5G технологиите няма да причинят вреда, когато се спазват тези нови насоки".

Той добави, че новите насоки са по-адекватни от предишните, които са били "консервативни в повечето случаи".

Органът базира своите заключения на научни доклади, подготвени за Световната здравна организация, Европейската комисия, национални експертни групи и непрекъснатия мониторинг на нови изследвания.

Ван Ронген добавя, че новите принципи предлагат "по-добри и подробни насоки за експозиция, по-специално за по-високия честотен обхват над 6 GHz, което е от значение за 5G и бъдещите технологии, използващи тези по-високи честоти".

От GSMA на свой ред коментираха, че актуализираните насоки запазват "високо ниво на защита, с ограничения, определени под праговете за установени опасности за всички радиочестоти от 2G до 5G".

Асоциацията отбеляза, че обновяването няма да промени глобалното представяне на мрежите от следващо поколение, тъй като днес измерванията показват, че "общата експозиция от всички сигнали за 5G мобилна комуникация остава подобна на съществуващите мобилни мрежи и много под актуализираните международни указания за безопасност".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X