Мобилни Мрежи

Мощен компютър на Acceed осигурява мрежова свързаност на автомобилите

Владимир Владков

Компютрите в превозните средства трябва да са особено здрави, да издържат на вибрации и удари, освен това трябва да са проектирани за директна връзка с акумулатора на автомобила. Новото устройство Box PC POC-551VTC на Acceed постига сериозна изчислителна производителност, осигурява четири PoE порта с изходна мощност по 25 вата, интеграция с CAN шината и слотове за до четири модула за мобилни комуникации и WLAN.

Това е ултракомпактен компютър без вентилатори, който е оборудван с процесор Ryzen AMD V100. Високопроизводителният вграден процесор с 4 ядра (V1605B) и от 12 до 25W TDP заменят процесорите Apollo Lake спрямо предишните модели. Защитен от индустриална метална кутия, контролерът е снабден с 4 интерфейса GbE с PoE функционалност, които могат да бъдат използвани за свързване на камери, инсталирани вътре в купето на автомобила. Изолираната CAN шина, която също е интегрирана, опростява всички комуникационни връзки в автомобила, спестявайки време и разходи за полагането на допълнителни тънки проводници.

За по-лесна работа на устройствата с акумулатора на автомобила, е важно да има широк диапазон на входното напрежение. Компютърът POC-551VTC може да поеме от 8 до 35V постоянен ток. Захранването може да бъде свързано със запалването и да се превключва независимо от него чрез зададено времево отместване. Напрежението на акумулатора се следи непрекъснато. Контролерът е одобрен за използване в превозни средства и отговаря на изискванията на стандартите EN 55022 и EN 55024.

В допълнение към четирите гигабитови PoE интерфейса, POC-551VTC разполага с четири порта USB 3.0 и няколко конфигурирани серийни интерфейса. Налични са три конектора Mini PCIe и един конектор M.2, всеки от които поддържа USIM, така че контролерът да бъде оборудван лесно със съответните комуникационни модули чрез радиомрежи (4G, 3G, WLAN, GPS). Конекторите Mini PCIe могат да се използват и за други карти и задачи. С толкова голям брой бързи интерфейси и опции за разширяване е възможно в превозните средства да се реализират най-разнообразни приложения. Конструкцията на корпуса, специално разработена за стабилна употреба в автобуси, камиони или железопътни превозни средства, гарантира безопасно разсейване на топлината чрез широкия оребрен алуминиев радиатор, като позволява на безвентилаторния компютър да функционира стабилно в много широк температурен диапазон от -40 до +70° С. За температури на околната среда под 0° C или над 60° C са необходими дискове HDD или SSD със специален работен температурен диапазон, като те също се предлагат от Acceed.

Два от серийните интерфейси, аудио връзките, входно/изходният порт за съответно четири цифрови входа и изхода и портът за CAN шината са поставени от тясната страна на компактния корпус с височина само 64 мм, като ширината и дълбочината му са 176 на 116. В допълнение към VGA конектора (осигуряващ резолюция 1920 х 1200) и Display Port (с резолюция 4096 х 2160), допълнителните серийни интерфейси, всички комуникационни интерфейси и входът за захранването са разположени от дългата страна. Гнездото за SIM картата е лесно достъпен от тясната страна на корпуса.

Компанията предлага редица аксесоари за съвместимост ката mSATA SSD дискове с различен капацитет и предварително инсталираната операционна система Windows 10 IoT, както и специални захранвания и комплекти за монтаж.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X