Мобилни Мрежи

GSMA обедини усилията си с Алианса O-RAN

Владимир Владков

GSMA и Алиансът O-RAN обявиха, че обединяват усилията си, за да помогнат за внедряването на технологията за отворена радиомрежа (open RAN) в 5G ерата, слд като доклад на анализатори разкри, че много оператори подкрепят разгръщането на тази технология през следващите 4 г.

В изявление на двете организации пише, че те планират да работят съвместно, за да хармонизират екосистемата за отворени мрежи, като създават и обща пътна карта, улесняваща привличането на нови играчи.

И GSMA, и Алиансът O-RAN вече имат самостоятелни споразумения с групата на привържениците на отворените мрежи Telecom Infra Project (TIP). С тези ходове се цели избягване на фрагментацията и ускоряване на еволюцията към интелигентна, отворена, виртуализирана и напълно съвместима мрежа за радиодостъп (RAN).

Обещанията на технологиите OpenRAN са относителни ясни. Първо, те засилват конкуренцията на пазара, стимулирайки по-голямото разнообразие и устойчивост. Второ, след разделянето на хардуера от софтуера разходите за внедряване ще бъдат намалени, а иновациите - засилени, тъй като за всеки сегмент могат да бъдат подбрани най-добрите технологии. И накрая, обвързването само с един доставчик остава в миналото.

По-рано този месец група от 31 големи индустриални играчи също подписаха споразумение, с което да стимулират правителствени програми за разработка на технологията. Тази асоциация, наречена Open RAN Policy Coalition, се фокусира основно върху САЩ, като щатските власти изглеждат склонни да проучват технологията като алтернатива на решенията на традиционните мрежови доставчици в момента, в който се разгаря войната срещу Huawei и ZTE.

Analysys Mason публикува анализ за отношението на операторите към отворената и облачната мрежова архитектура в 5G ерата. Това проучване е част от по-широко изследване, спонсорирано от TIP. Докладът посочва, че една трета от топ доставчиците (T-1) и половината Tier-2 компаниите очакват да започнат внедряване на OpenRAN до края на 2023 г.

66% от мобилните оператори смятат, че технологиите Open RAN ще бъдат от решаващо значение за оцеляването им, тъй като средният приход от абонат пада, но ще изминат няколко години преди да се появи цялостна, устойчива и конкурентна екосистема.

Досега има многобройни тестови внедрявания в цели свят, но търговските инсталации са ограничен брой, като японската Rakuten е най-известният оператор с успешна търговска реализация.

Въпреки това оптимизмът по отношение на Open RAN не се споделя от всички в индустрията. "Изцяло отворени системи не са добри, както и изцяло затворени решения", смята главният технологичен директор на Nokia Маркъс Уелдън. Компании като Nokia, Ericsson и Huawei ще обявят публична подкрепа за OpenRAN, но винаги ще има съмнение за истинските им намерения, както показва мнението на Уелдън.

На практика инициативата OpenRAN разрушава техните бизнес модели, така че е разбираемо, че те "не горят от желание" да помагат. Екосистемата OpenRAN все още се развива, но все пак се забелязва напредък. Големи играчи като Vodafone или Telefonica също предприеха експерименти с OpenRAN, а партньорството с GSMA осигурява по-голямо доверие в технологията, окуражавайки телекомите, които не са толкова авантюристично настроени.

Снимка: pixabay.com, stux
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X