Мобилни Мрежи

GSA: Еволюцията от LTE към 5G продължава

Владимир Владков

Технологията LTE постигна успех в целия свят, като се използва за почти 5 милиона от мобилните абонаменти, свързвайки над 55% мобилните потребители в света. Това е най-бързо развиващата се мобилна технологична система досега LTE бе специфицирана от индустриалната организация 3GPP като единствен глобален стандарт за потребителите на сдвоени и несдвоени спектрални честоти. Огромна част от стандарта е един и същи и за честотното разделяне на каналите (FDD), и за времевото разделяне (TDD), обясняват от GSA.

С годините развитието на LTE премина през няколко версии, публикувани от 3GPP, които покриват пускането на по-новите стандарти LTE-Advanced и след това на LTE-Advanced Pro, които значително подобриха възможностите на LTE мрежите.

След пускането на 3GPP Release 15 телеком общността дефинира и 5G мрежите, започвайки със системи, наречени "несамостоятелно 5G) (Non-Standalone 5G), които интегрират съществуващите LTE мрежи. След това бяха разработени и "самостоятелни" системи Standalone 5G, които са с доста по-различни мрежови конфигурации.

В тримесечния доклад на GSA за еволюцията от LTE към 5G се анализират актуалните тенденции. Сред изводите от него са:
  • 907 оператори са обявили планове да инвестират или вече активно инвестират в LTE за публични мрежи, включително компании, които все още оценяват или правят пилотни внедрявания на LTE, както и онези, които са платили за лицензи за подходящи радиочестоти (с изключение на онези, които използват технологични неутрални лицензи само за 2G или 3G услуги).
  • 797 оператори са задействали LTE мрежи, предоставящи мобилни услуги и/или фиксиран безжичен достъп (FWA) в 229 страни/ територии по света.
  • 212 търговски VoLTE мрежи в 100 страни и общо 270 оператори, инвестиращи в технологията за пакетен глас през LTE (VoLTE) в 119 страни.
  • 315 са разгърнатите мрежи LTE-Advanced в 142 страни, включително в България. Общо 352 оператори са инвестирали в технологията LTE-Advanced.
  • Само 12 от работещите мрежи поддържа потребителско оборудване, осигуряващо скорост към клиента категория 18 (с 4х4 MIMO и макс. скорост до 1200 Mbps), а от тях пет поддържат и Cat-19 (MIMO 8x8 и макс. скорост към клиента до 1658 Mbps. И в двата случая обаче покритието, осигурено от операторите, е ограничено до малки географски региони.
  • 234 оператори с TDD лицензи, подходящи за LTE, а поне 165 са операторите, за които GSA знае, че активно използват спектъра.
  • 156 оператори са стартирали NB-IoT в 75 страни (по-малко на брой спрямо предишния доклад на GSA заради сливанията на компании, а два от операторите наскоро са отложили своите инвестиции в NB-IoT. В момента общо 107 NB-IoT мрежи са разгърнати в 58 страни, включително у нас .
  • 68 са операторите, решили да инвестират в LTE-M/Cat-M1, като 45 мрежи LTE-M/Cat-M1 вече предоставят търговски услуги в 32 страни.
  • 385 оператори в 125 страни инвестират в 5G мобилни или 5G FWA мрежи, като сред тях са и трите мобилни телекома у нас.
  • 95 оператори в 50 страни са обявили разгръщане на 5G технологии в техните действащи мрежи, но 80 са онези, които са задействали 3GPP 5G услуги в 42 страни (част от услугите са доста ограничени).
Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X