Мобилни Мрежи

Общият брой на IoT връзките ще се удвои до 2025 г.

Иван Гайдаров

GSMA Intelligence прогнозира, че нетното разширяване на глобалната IoT мрежа през 2020 г. ще се забави наполовина на годишна база заради въздействието на Covid-19. Дългосрочните прогнози за общия брой на връзките обаче са оптимистични, тъй като се очаква организациите бързо да се адаптират към новата оперативна среда.

В свой доклад, аналитичната компания отчита прогнозен спад от 45% през тази година, дължащ се на въздействието на пандемията. Въпреки това, дългосрочните прогнози са, че общият брой IoT връзки ще се удвои между 2019 г. и 2025 г. - тенденция, обуславяна от факта, че много предприятия вече се приспособяват към "новото нормално".

Авторите на доклада обясняват, че очакваният спад в развитието на IoT и общия растеж на връзките отразяват смесица от краткосрочното въздействие на пандемията и по-силно приемане на IoT през корпоративната вертикала за прогнозния период.

Компанията подчертава, че предприятията, които изостават в приемането на IoT, могат да се изправят пред сериозни предизвикателства и дори фалит. GSMA Intelligence посочва азиатско-тихоокеанския IoT пазар като най-слабо засегнат от Covid-19 заради силната държавна подкрепа.

Според анализа кризата ще остави "дълготрайно наследство по отношение на иновациите", а дигиталната трансформация на компаниите ще се ръководи от по-бързото приемане на IoT, AI и 5G технологии. Корпоративният IoT сегмент ще се възстанови по-бързо от потребителския, обясняват още от GSMA Intelligence.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X