Мобилни Мрежи

HPE създаде тестова лаборатория за 5G

Владимир Владков

HPE 5G Lab е проектирана да помогне на телекомите да ускорят разгръщането на 5G мрежи

Hewlett Packard Enterprise обяви създаването на HPE 5G Lab, тестова и развойна среда, в която телекомите могат да валидират и да интегрират 5G мрежови решения. Според компанията, лабораторията ще позволи на операторите да ускорят внедряването на технологията 5G и да получат по-бързо достъп до нови приходи, като проверят на практика как работят най-новите 5G иновации в тестова среда, близка до реалната.

В миналото HPE не е "атакувала" по такъв начин телеком пазара, но заради проблемите на Huawei сега вижда добра възможност за напредък.

Huawei се смяташе за един от основните играчи на пазара на 5G телекоми и реализира значителни постижения, защото нейните продукти са много по-евтини от тези на Cisco. Но много държави, включително САЩ, Великобритания и Австралия поставиха върху компанията етикет "заплаха за сигурността" и забраниха нейните продукти да се конкурират за проектите за изграждане на 5G мрежи.

По-рано тази година HPE представи HPE 5G Core Stack, отворен облачен софтуерен пакет за 5G опорни мрежи, заедно с HPE Resource Aggregator за управление на отворена разпределена инфраструктура и HPE Edge Orchestrator, като с тяхна помощ телекомите могат да предоставят изчислителни услуги на потребители в периферията на операторските мрежи.

5G стандартите са замислени да осигуряват отворени облачни платформи, които да променят "заключената"природа на 4G, която ограничава конкуренцията на пазара. Отворените стандарти и модулните софтуерни и хардуерни компоненти помагат на телекомите да съчетават оборудване от различни производители. Така те ще успеят да разгърнат 5G услуги по-бързо, по-сигурно и по-гъвкаво.

"Правителствата и телекомуникационните оператори по света търсят отваряне на 5G технологии като възможност да избягат от редица доставчици, за които са обявени сериозни опасения относно сигурността, устойчивостта и диверсификацията на пазара", заяви Фил Мотрам, вицепрезидент и генерален мениджър на поделението за комуникации и медийни решения на HPE.

"Въпреки многобройните успешни внедрения, все още съществуват съмнения във способността на отворените 5G технологии наистина да заменят стария начин на изграждане на мрежи. Със стартирането на HPE 5G Lab, telcos, доставчици на решения и други национални заинтересовани страни ще могат да тестват иновативни нови решения с увереност и да си гарантират, че те са готови за масово внедряване", добави Мотрам.

Първоначалният фокус на HPE 5G Lab ще бъде върху мигрирането на "частната" 4G опорна инфраструктура към 5G ядро. Преминавайки към отворения 5G стандарт, телекомите ще може да тестват и да валидират множество мрежови функции от различни доставчици, разчитайки на HPE за интегриране с HPE 5G Core Stack.

В допълнение към 5G Core Stack, поделението на HPE Aruba Networks ще предостави мрежово оборудване за поддръжка на телекомуникационни услуги за съвместна работа на корпоративни и Wi-Fi 6 / 5G мрежи.

5G лабораторията на HPE се намира в един от най-новите и най-модерни центрове за данни, разположен във Форт Колинс, щата Колорадо. Виртуален достъп до нейните ресурси ще имат партньори и клиенти от целия свят в допълнение към работата на място в центъра.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X