Мобилни Мрежи

Samsung се присъедини към голямата лига на 5G RAN със сделка за $6,6 млрд. с Verizon

Владимир Владков

Samsung Electronics е спечелила сделка на стойност 7,9 трилиона вона (около $6.6 мрлд.) с щатския мобилен оператор Verizon за доставка на мрежово оборудване.

Детайлите по тази сделка са малко. Корейския гигант обяви сделката в съобщение до борсата. Договорът е започнал на 30 юни тази година и ще продължи до края на 2025 г. Стойността му се равнява на 3,4 на сто от общите приходи на групата на Samsung за 2019 г., като това сякаш е най-голямата мрежова сделка в историята на компанията.

Досега телекомът Verizon е използвал Ericsson, Nokia и Samsung в своята мрежа за радиодостъп (RAN). Анализаторът от Rosenblatt Раян Кунтц направи фурор през юли, когато заяви, че Verizon се готви да се откаже от Nokia и да раздели поръчката за RAN между Ericsson и Samsung. Тогава нито една от компаниите не коментира слуховете, но явно те са били верни.

В забележка на Кутнтц парите са само едно от важните неща. Според него Ericsson доставя около 50% от RAN оборудването на Verizon по сделка, която вероятно ще струва около 1 милиард долара годишно. Сделката за четири години и половина, която Samsung току-що си осигури, е за $1,5 милиарда годишно. Накратко: Samsung не е тук, за да се състезава за точната сума, но изглежда, че именно Nokia ще остане "извън борда".

Това е лоша новина за финаландския производител. Според скорошния финансов доклад, Nokia е генерирала 34% от своите приходи за второто тримесечие от Северна Америка, който се оказва най-доходоносния регион, като Европа е допринесла с 31%. Пробив в бизнеса в САЩ е последното нещо, от което има нужда Nokia, особено в светлината на лошото представяне в 5G търговете на китайските оператори.

Освен Huawei и ZTE, които са блокирани на щатския пазар на телеком оборудване заради опасения за сигурността, той остана запазена територия за европейските гиганти Nokia и Ericsson. Освен в Азия, Samsung се смяташе за доставчик "и на RAN", поне докато не заяви намерението си да се намеси на пазара на 5G, за който разкри през 2017 г. мрежово продуктово портфолио от край до край.

През 2018 г. Samsung бе избрана от Verizon, за да помогне за нейната инициатива 4G LTE OpenRAN. Това партньорство започна да дава плодове, като Verizon обяви успешното завършване на първата (по думите на оператора) напълно виртуализирана 5G сесия за данни от край до край. Samsung достави виртуализирано централно устройство (vCU); виртуализирано разпределително устройство (vDU); и радио модули. Това се случи само месец, след като Samsung пусна своето виртуализирано 5G RAN портфолио.

Сега мултимилиардната сделка в САЩ и на фона все повече оператори, оттеглящи се от Huawei, Samsung има шансове да завладее голям дял от глобалния мрежов пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X