Мобилни Мрежи

До 2028 г. инвестициите в OpenRAN ще надхвърлят тези в традиционни RAN решения

Владимир Владков

Капиталовите инвестиции в радио устройства OpenRAN ще достигнат $47.4 милиарда през 2026 г., прогнозира тази седмица ABI Research.

$40.7 милиарда от тази сума ще бъде вложена във външни публични мрежи, като включва и макро клетки, и малки клетки - като доставените количества ще достигнат 9,9 милиона. Очаква се останалите 6,7 милиарда долара да дойдат от инвестиции във вътрешни корпоративни мрежи, като обемите в този сегмент на пазара ще достигат 29,4 милиона.

"ABI Research очаква инсталации на зелено, както и мрежи в частни предприятия и публични потребителски мрежи, в отдалечени и непокрити райони да стимулират внедряването на OpenRAN през целия прогнозен период", каза Джанкао Хоу, старши анализатор в ABI Research.

Анализаторската фирма посочи, че OpenRAN става глобална технология с поддръжници като Dish в САЩ; Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom, Orange и Turkcell в Европа. Освен това тя се подкрепя от Rakuten в Япония, която след много шум, най-накрая стартира своята 5G услуга, базирана на OpenRAN, в началото на този месец.

По-рано тази седмица Telecom Infra Project (TIP) обобщи последните си постижения по отношение на OpenRAN. ABI Research прогнозира, че капиталовите инвестиции в OpenRAN устройства ще надхвърлят тези в традиционните RAN разходи през 2027-28 г. "Възможността за OpenRAN инсталация привлича различни заинтересовани страни да представят своите най-добри технологии и хардуерни / софтуерни компоненти, за да допринесат за изграждането на гъвкаво, сигурно и оперативно съвместимо мрежово решение", каза Хоу.

"Освен това търговските войни и глобалната пандемия на COVID-19 доведоха до огромни ограничения върху телекомуникационната верига за доставки и нарушиха развитието на новите технологии, каза той. - Тези ефекти ще ускорят развитието на OpenRAN и отворените мрежи."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X