Мобилни Мрежи

Nokia ще изгражда първата 4G мрежа на Луната

Иван Гайдаров

В страни от ожесточената конкуренция между доставчиците на телекомуникации на Земята, производителят на оборудване Nokia обяви експанзията си на нов пазар, спечелвайки сделка за инсталиране на първата клетъчна мрежа на Луната.

Финландският производител на мрежово оборудване обяви, че е избран от НАСА да разположи "ултракомпактна, с ниска мощност, подсилена за космоса" безжична 4G мрежа на лунната повърхност, като част от плана на американската космическа агенция за установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната до 2030г.

Договорът на стойност 14,1 милиона долара, възложен на американското подразделение на Nokia, е част от програмата Artemis на НАСА, която има за цел да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 година.

Астронавтите ще започнат да извършват подробни експерименти и проучвания, които агенцията се надява да й помогнат да развие първата си човешка мисия до Марс.

Мрежовото оборудване на Nokia ще бъде инсталирано дистанционно на лунната повърхност с помощта на луноход, построен от Intuitive Machines в края на 2022 г., разкриват от финландския доставчик на технологии.

"Мрежата ще се самоконфигурира при внедряване", се казва в изявление на компанията и се добавя, че безжичната технология ще позволи "жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на луноходи, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност. "

4G оборудването може да бъде актуализирано до супер бърза 5G мрежа в бъдеще, акцентират от Nokia.

Миналата седмица от НАСА обявиха, че ще разпределят 370 млн. долара между 14 компании, които да доставят т.нар. "Tipping Point" технологии, които включват роботика и нови методи за събиране на ресурсите, необходими за живот на Луната, като кислород и енергийни източници.

Основната част от финансирането беше насочено към компании, изследващи криогенни горива. Сред тях е и SpaceX на Илон Мъск, която получи 53,2 млн. долара за демонстрация на прехвърлянето на десет метрични тона течен кислород между резервоари на междузвездни кораби.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X