Мобилни Мрежи

Huawei е готова за план 5.5G

Владимир Владков

Индустрията трябва да продължи да изследва границите на мобилните технологии, а не да се задоволява с постигнатото. Това заяви изпълнителният директор на Huawei Дейвид Уанг на конференцията HUAWEI MBBF 2020, където описано детайлен план - т.нар. 5.5G. 2020 е годината за мащабно внедряване на 5G, като над 800 000 базови станции са инсталирани в целия свят, а над 110 комерсиални мрежи вече работят.

Устройствата стават все по-достъпни ценово и все по-разнообразни, като най-ниската цена на смартфон в Китай сега е под CNY 1000 (около $151), а 5G моделите представляват 60 на сто от всички доставени устройства.

Китай има почти 200 000 абонати на 5G.
Според Уанг именно сега е време да се мисли за 5.5G, за да се осигури продължаващата еволюция на технологията 5G, която ще се използва през следващите 30 години. 5.5G може и да не е най-точният термин за описване на продължаващата еволюция. "Името не е важно. Важна е конкретната еволюция или подобрения, които трябва да правим в индустрията", каза той.

Той напомни, че между 3G и 4G са направени многобройни междинни стъпки, преди да бъде наложено новото поколение. Разработката на нов мобилен стандарт отнема 5 до 8 години, обясни той и добави, че Huawei може би първа употребява термина 5.5G, но компанията е само един от многобройните играчи и не бих казал, че Huawei е водеща в тази инициатива.

Разбира се, не съществува актуален стандарт 5.5G, а стратегията на Huawei е базирана на повече на маркетинг послания, отколкото на официална технологична еволюция. Huawei бе сред първите, които преди години прегърна концепцията за 4.5G.

Свързването на хората е основната функция на 5G. Мобилните мрежи бяха създадени, за да поддържат хората свързани, по всяко време и навсякъде. От днес до 2030 г. 5G все повече ще помага на хората да взаимодействат с виртуалния свят в реално време и ще предоставя наистина завладяващо изживяване. Задействаните с 5G мрежите VR/AR направиха взаимодействието между физическия и виртуалния свят реалност, каза още Уанг. За да осигури XR Pro и холографско изживяване, клетъчната комуникация ще трябва да гарнатира по-високи скорости: средната скорост на достъп ще трябва да се увеличи от 120 Mbit/s, която поддържа днешния 4K видео стрийминг, до 2 Gbit / s, необходими за 16K видео. Освен това ще е необходима по-малка латентност на взаимодействието; текущите 20 милисекунди ще трябва да бъдат намалени до 5 милисекунди. За да отговори на всички тези изисквания, 5G трябва да продължи да се развива.

След 2 години тестване на 5G мрежи в Китай операторите и доставчиците на оборудването са разпознали нуждата от надграждане на "uplink" връзката (от абоната към мрежата) като най-голям приоритет, тъй като именно тази връзка е "тясното място".

Преносът на данните ще се удвои с преминаването от Non-Standalone (NSA) към Standalone 5G (SA), но Уанг предупреди, че това все още няма да отговаря на изискванията на много индустриални приложения. Има нужда от много по-голяма надеждност, особено за индустриалните приложения, като дефинициите за 5G IoT стандартите все още не са добре разработени.

Същото важи за указанията за свързаните коли, като това пречи на операторите да се възползват от разнообразните възможности. Първите 5.5G способности може да се очакват през 2025 г. Тогава 5G може реално да помогне на операторите да подобрят своя бизнес.

Huawei очаква 6G да се появи по график през 2030 г. Ако се появи по-рано, операторите няма да имат време да възстановят разходите си за 5G инвестициите. Ако пристигне твърде късно, няма да има достатъчно мотивация за иновации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X