Мобилни Мрежи

Ericsson ще осигури 5G трансформацията на CETIN в Чешката република

Владимир Владков

5-годишен договор за изграждане на критична национална 5G инфраструктура сключиха Ericsson и мрежовият оператор CETIN в Чехия. CETIN ще надгради своите сегашни мрежи, включително 4G до 5G, използвайки RAN оборудване на Ericsson и модерни антенни системи на шведския производител.

С новата 5-годишна сделка Ericsson ще модернизира над 4000 клетки в цялата мобилна мрежа на CETIN в Чехия, покриваща две трети от територията на Чешката република, включително гъстонаселените райони на Прага, Бърно и Острава. CETIN, чийто потребители са както O2, така и T-Mobile, осигурява свързаност на редица мрежови доставчици, като подкрепя 5G инициативи като свързано здравеопазване и комунални услуги.

Критичната национална инфраструктура като 5G, е катализатор за по-бърза дигитализация на икономиката. Според скорошно проучване на Analysys Mason за 5G, технологията ще осигури нетни ползи на стойност поне 3718 милиона евро към чешкия БВП. Тя ще отвори изцяло нови възможности на обществото от "потапящи" развлечения и автономен транспорт до смарт фабрики и дистанционно здравеопазване.

"С нарастващото търсене на данни и новите корпоративни възможности на хоризонта, 5G предлага невероятни възможности за Чешката република и ние сме много горди, че сме партньор на CETIN, за да превърнем 5G в реалност тук. Хората в цяла Чехия ще се възползват от водещото 5G портфолио на Ericsson, предлагайки следващото поколение свързаност, която да трансформира всичко - от производството до здравеопазването. Това партньорство ще модернизира мобилната мрежа с 5G възможности, а това ще позволи решаваща цифрова трансформация за страната и ще даде икономически тласък, от който мнозина се нуждаят", коментира Арун Бансал, президент и ръководител на отдела за Европа и Латинска Америка на Ericsson.

В България PPF Group също раздели мобилния си бизнес, като Теленор България остана доставчик на мобилните услуги, а CETIN България отговаря за изграждането и поддържането на мрежовата инфраструктура. SETIN България обаче е директна собственост на PPF Group, а не е част от чешката CETIN. CETIN, CETIN България, CETIN Унгария, CETIN Сърбия, O2 Чехия, O2 Словакия, Telenor Унгария, Telenor България, Telenor Черна гора и Telenor Сърбия - всички тези компании са част от портфолиото на PPF Telecom Group и играят ключова роля в ангажимента на PPF да бъде дългосрочен собственик на телекомуникации в Централна и Източна Европа, пише на сайта на CETIN България.
"Договорът с Ericsson не се отнася до България и българския пазар. Мрежите на двата пазара значително се различават една от друга и подходът при тяхното изграждане трябва да е индивидуален. Ако се наложи смяна на технологията, ползвана в момента, ние, подобно на нашите колеги от Чехия, ще изберем доставчик, който предлага най-доброто решение от бизнес и техническа гледна точка и в същото време отговаря на всички правни и регулаторни изисквания на местно и европейско нивo", коментираха от CETIN България на въпрос на Computerworld относно договора на Ericsson със CETIN Чехия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X