Мобилни Мрежи

Nokia обяви нов рекорд за скорост през 5G мрежа

Иван Гайдаров

На домашен терен, във Финландия, в партньорство с Elisa и Qualcomm, телекомуникационният доставчик Nokia обяви, че е извършил успешен тест през 5G мрежа, постигайки скорост от 8 Gbps, комбинирайки две устройства.

Рекордът е поставен с помощта на Nokia mmWave комплект, използващ 2×800 MHz от 26 GHz спектър и тестово устройство на Qualcomm в мрежата на Elisa, но не се уточнява обхвата на вълната, използвана в теста.

В Elisa вече имат опит в употребатра на 5G, след като помогнаха на университетската болница в Хелзинки да се справи със ситуацията с COVID-19 чрез пилотен проект на робот, който позволява на медиците да взаимодействат с пациенти, без да се излагат на опасност. Клиничните работници управляват робота през таблет и могат дистанционно да обследват състоянието на пациентите. Засега обаче роботите не предлагат допълнителни функционалности.

"Отзивите от персонала сочат, че вече сме спестили много защитно оборудване и роботът успешно е извършил нощни инспекционни обиколки в отделението за болни от коронавирус", кавза директорът по технологиите в Университетската болница в Хелзинки - Пека Кари, и добавя: "Роботът се тества и доразвива в тясно сътрудничество с потребители, включително медицински сестри и лекари. По този начин можем да се уверим, че концепцията ни робот-като-услуга отговаря на нуждите на взискателната болнична среда."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X