Мобилни Мрежи

Vodafone и Ericsson се опитват да гарантират безопасни полети на дроновете

Владимир Владков

Скоро рояци от безпилотни летателни апарати ще летят над нас и ще изпълнява различни задачи, но това може да се осъществи, само ако те могат "да се виждат" един друг и да избягват сблъсъци. Именно върху този проблем работят Vodafone и Ericsson.

Двете компании се забавляват в 5G лабораторията на Vodafone в Германия, летейки с дронове наоколо и опитвайки се да ги накарат да се блъснат един в друг. Те не могат, защото безопасни небесни коридори са активирани от 5G интелект. Не би било практично да имаме човешки ръководители на въздушен трафик за рояците безпилотни летателни апарати, които очакваме да нахлуят в небето, така че този процес трябва да бъде автоматизиран.

Освен това бъдещите дронове трябва да работят извън зрителното поле на човека, а не просто да поемат в произволни посоки, веднага щом напуснат покритието на клетъчната мрежа. Това означава, че трябва автоматично да навигират така, че това никога да не се случва, което изисква повече интелект в мрежата. И накрая, те трябва да могат да съберат анонимизирана мобилна потребителска информация, за да са сигурни, че няма да кацнат върху главата на някого.

"Мобилната мрежа е актив с много данни, който може да се използва отговорно и сигурно, за да помогне на обществото, каза главният технически директор на Vodafone Group Йохан Виберг. - Ние развиваме нашата софтуерна, интелигентна мрежа в мощна платформа, която може да предоставя нови цифрови услуги. Отговорното използване на дронове е само един такъв пример, но ще има много други. Приложните програмни интерфейси (API) ще ускорят възприемането на безпилотните летателни апарати в търговския и обществения сектор, като ще донесат много предимства, например възможност за оценка на пожари, доставка на медицински консумативи, ще помогнат и на бизнеса да изследва опасни среди като строителни площадки, електропроводи и собствени мобилни мачти, по-бързо и по-безопасно", добавя той.

"Дроновете са изключително мощни инструменти за много бизнеси и ние само се докосваме до повърхността на възможностите, които те разкриват, което прави сътрудничеството ни с Vodafone още по-вълнуващо, каза Ерик Екуден, главен технически директор на Ericsson. - По-интелигентните мрежови възможности на нашата надеждна мобилна мрежа ще дадат възможност на ключови отрасли като здравеопазването, строителството и селското стопанство да ускорят разгръщането на базовите станции, да намалят опасностите за здравето и безопасността и да помогнат за спасяването на човешки животи. С тази технология доставчиците на услуги могат да разширят своите клетъчни IoT услуги за предприятия и да отговарят уверено на регулаторните насоки. Това е още един крайъгълен камък в партньорството на Ericsson с Vodafone, тъй като ние продължаваме да развиваме нашата мрежа и да отговаряме на разнообразните нужди на основните индустрии."

Всеки, който има дори малък интерес към научната фантастика, знае, че в бъдеще небето ще бъде пълно с всякакви летящи идентифицирани обекти. Една проста система от светофари едва ли ще е достатъчна в тази триизмерна среда, така че управлението на целия този трафик ще трябва да бъде много по-сложно. Това изглежда като възможност за телекомуникационната индустрия да излезе на преден план.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X