Мобилни Мрежи

BCG: Разгръщането на 5G в Европа ще струва €300 млрд.

Александър Главчев

Консултантската компания BCG, по поръчка на асоциацията на европейските телекомуникационни оператори ETNO, е изчислила разходите за внедряване на 5G клетъчна мрежа във всички 27 страни от Европейския съюз. Според анализаторите до 2025 г. ще трябва трябва да бъдат инвестирани 300 милиарда евро в телекомуникационната инфраструктура. От тях 150 млрд. ще са необходими, за да се постигне пълно покритие на Европа с 5G мрежа и още 150 млрд. - за модернизиране на фиксираната инфраструктура с цел осигуряване на необходимите скорости на пренос на гигабитови данни.

Поради високите разходи европейските телекомуникационни оператори не бързат да инвестират в 5G мрежи. За по-големите компании осъществяването на скъпи проекти е по-лесно, но строгите европейски антитръстови правила не позволяват подобни сливания.

В допълнение, се забавя и разпределението на честотите за 5G комуникации. BCG препоръчва нови модели на собственост, като споделяне на инфраструктура, за да се ускори разгръщането на мрежите и да се намали въздействието върху околната среда.

Предлага се също така да се позволи на операторите да финансират съвместно строителството или да го отделят от основната си дейност по предоставяне на комуникационни услуги и в допълнение да монетизират трафика, за да имат възможност да се конкурират с водещи интернет компании.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X