Мобилни Услуги

Според GSA в света вече има над 100 различни 5G устройства

Владимир Владков

Броят на устройствата, които могат да използват 5G ентусиастите, вече надхвърли 100, като това демонстрира бързината, с която технологията от пето поколение навлиза.

Големите надежди за 5G услугите не могат да бъдат пренебрегнати. Редица телекоми по света се надпреварват да рекламират високи скорости, достъпни през малкото на брой 5G клетки, а и производителите на устройства също бързат да се възползват от пазарната ситуация.

Според индустриалната асоциация на доставчиците на мобилно оборудване GSA, към 1 август има над 100 различни устройства, които са съвместими с 5G свързаността. В сравнение с разгръщането на 4G технологията 5G мрежите се внедряват по-бързо, а и устройствата са налични по-рано. На онези, които смятат, че проникването на технологията сред крайните потребители и предприятията също ще стане много по-бързо, подобни доклади като този на GSA, вдъхват нотка увереност.

Ако погледнем в списъка на асоциацията, ще видим 26 смартфона, девет от които вече се продават в търговските мрежи. В него има също 8 хотспот токчи (три от тях вече се продават), както и 26 CPE устройства (8 от тях са достъпни за потребителите). Към момента продаваните 5G yстройства са доста скъпички, но с навлизането на нови модели, включително от средния клас, цените ще започнат да стават по-поносими.

Освен споменатите по-горе 5G устройства производителите вече са подготвили 28 модула, два донгъла, два маршрутизатора, два IOT рутера, два дрона, един лаптоп, един комутатор, един робот и един USB терминал.
Струва си да отбележим, че това е едва началото. 100 устройства готови преди мащабно разгръщане на мрежите изглежда голям брой, но трябва да имаме предвид и IOT обещанията на 5G света. В него скоро ще има хиляди различни устройства, които ще обслужват разнообразни, понякога смешни и дори невъобразими днес сценарии на употреба.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X