Мобилни Услуги

Италианският оператор TIM участва в 5G базирана хирургическа операция

Владимир Владков

Италианският телеком TIM стана поредният оператор, който демонстрира функционирането на малката латентност на 5G мрежата, давайки възможност на хирург да участва дистанционно в операция.

Дистанционната хирургия е сред най-често цитираните примери за ползите от 5G мрежите, като малката латентност е основния плюс. Възможността да общуваш на много големи разстояния без никакво закъснение между изпращането и получаването на данни открива пътя за многобройни типове дистанционен контрол, както показа Ericsson с дистанционно управляван багер на Световния мобилен конгрес през 2017 г. От тези примери обаче отдалечената хирургическа намеса е най-емоционално натоварена и изисква сериозна графична мощ, тъй като буквално става дума за спасяване на човешки живот. Затова всеки напредък в тази област получава голямо обществено внимание.

Професор Джорджо Палацини използва VR визьор, който му позволява да се намесва на живо в работата на операционния екип в Терни, Италия, докато самият той се намира в Рим. В операционната зала имаше 3 видео камери, включително 360-градусова с 4K резолюция и една лапароскопска, чрез която професорът може да приближи изображението, когато реши, че това е нужно. Всички тези технологии му дават възможност да предложи съвети в реално време, но той не се намесва пряко чрез роботизирани хирургически ръце например.

"Това е само началото на нова ера на електронното обучение във всички клонове на медицината, заявява проф. Палацини. - Но в краткосрочно бъдеще ще има истинска дистанционната хирургия, осигурена от роботи и 5G мрежи без почти никаква латентност. Това означава, че ще можете да оперирате пациенти във всяка болница, която има 5G свързаност и роботи, да споделяте в реално време генериращите огромни данни диагностични изследвания от компютърна томография и уреди за ядреномагнитен резонанс (ЯМР)."

"Днес направихме важна крачка в света на хирургията, станала възможна чрез обединяване на технологичните и здравните възможности от бъдещето, коментира Елизабета Романо, главен директор "Иновации и партньорство" в TIM. - Създават се нови възможности за сектора, който да се възползва от иновативни решения, обслужващи както пациентите, така и цялата научна общност."

"Иновативната 5G цифрова бизнес платформа на TIM, съчетана със специфичните характеристики на 5G, с роботиката, изкуствения интелект и Интернет на медицинските неща отварят многобройни вълнуващи, но и предизвикателни сценарии. Целта на TIM е да стимулира растежа в Италия, а компанията има за цел да разшири достъпа на най-съвременни знания и техники до възможно най-много хора", добавя тя.

Макар че технологията може би ще позволи роботизирана хирургия, вероятно нейната употреба ще бъде забавена от регулаторни, правни и културни пречки. В този смисъл този тип употреба има много общо с напълно автономно шофиране и вероятно ще отнеме доста време, преди хората да се доверят на среди без физическо присъствие на хора във високорискови среди като пътища и операционни зали.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X