Мобилни Услуги

Блокчейн може да намали 5G разходите на операторите с милиарди

Владимир Владков

Доставчиците на комуникационни услуги се стремят да увеличат приходите си с помощта на 5G, но са изправени пред много високи първоначални капиталови инвестиции.

Прогнозите сочат, че 5G ще изисква поне 5 пъти повече базови станции от 4G. Оперативните разходи също ще се повишат, тъй като се очаква всяка 5G базова станция да изразходва три пъти повече енергия от 4G варианта. Това наред с ограниченото пространство е сред основните причини за разрастващата се тенденция за споделяне на инфраструктурата между конкуриращи се оператори. Това означава, че множество оператори ще доставят 5G услуги чрез една и съща 5G базова станция, с ресурси, разпределени въз основа на изискванията на потребителите и на услугите.

Китайските оператори например ще инвестират $184 милиарда до 2025 г., за да постигнат 5G покритие в цялата страна. По-рано тази година China Unicom и China Telecom сключиха споразумение за съвместно изграждане на мрежи, за да го направят по-рентабилно. Сега тези два телекома работят заедно по концептуалния проект Catalyst на TM Forum, за да изгладят някои от най-фините детайли по споделянето на инфраструктурата. Те излизат извън базовите приложения, за да проучат как подобни инициативи за споделяне на инфраструктура могат да привлекат инвестиции от трети страни, за да увеличат по-бързо 5G покритието.

Блокчейн базираната технология 5G Collaborative Economy Catalyst ще спести на China Unicom и China Telecom общо 320 милиарда юана ($45,5 млрд.) от инвестиции в 5G инфраструктура. Заедно с China Telecom и China Unicom, които според TM Forum са "Catalyst шампиони", в решението участват IBM, Whale Cloud и Китайската академия по информационни и комуникационни технологии (CAICT). Те са разработили решение, което адресира част от ключовите предизвикателства, свързани със споделената инфраструктура:
  • Как да се събират финансови средства по открит и прозрачен начин, преди да изградим споделена инфраструктура;
  • Как да гарантираме, че сътрудничеството е ефективно и да се поддържа доверието между конкурентите;
  • Как бързо да се достигне до лизингово споразумение и обективно да оцени услугата;
  • Как да получите статистика и да осигурите бързо уреждане на спорове без грешки

Разглеждайки проблемите, с които се сблъскват операторите, екипът на TM Forum бързо разбра, че основните характеристики на блокчейн за децентрализация, прозрачност и неизменност могат да дадат правилния отговор. Проектът следва предишна фаза на Catalyst, в която екипът разгледа как да използва блокчейн, за да помогне на операторите да успеят с монетизират услугите за данни.

Архитектура на блокчейн решението.

© TM Forum

Архитектура на блокчейн решението.


При последната итерация на проекта екипът е разработил архитектура за платформа, която поддържа:
  • Набиране на ресурси от частни инвеститори на тръжен принцип;
  • Брокерство на ресурси: Съпоставяне на търсенето и предлагането от различни страни
  • Лизинг на ресурси: Възможност за кандидатстване и одобряване на необходимите ресурси за формиране на лизингово сътрудничество
  • Оценка на услугите: Възможност за въвеждане на канали за оценка, така че се създадат механизми за мониторинг на услугите и за обратна връзка
  • Статистика и уреждане на спорове: Премахване на несъответствия между няколко отделни страни

Решението бе показано на неотдавнашно събитие на TM Forum в Куала Лумпур. IBM осигурява дизайна на решението, блокчейн като услуга (BaaS) и интелигентни договори. Whale Cloud допринася за проектирането на решението, дизайна на потребителския интерфейс (UX / UI) и разработка на приложенията, а CAICT действа като бизнес консултант.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X