Мобилни Услуги

Много британци ще си купят 5G телефони, без да знаят защо

Владимир Владков

Ново проучване на доставчика на телеком софтуер Amdocs разкрива, че 35% от британците планират да си купят 5G телефон тази година, но повечето от тях не знаят защо той ще е по-добър от 4G, пише сайтът Advanced Television.

Проучването на Amdocs изглежда е проведено, за да се види дали британските граждани са възприели посланията за 5G. Фактът, че една трета са готови да надградят сегашния си модел до 5G модели още в първата година на тяхната наличност показва, че потребителите искат да открият защо е целият този шум.

Само 5% от британците не са чували за 5G (предимно деца и много възрастни хора), а 55% знаят за технологията, но не могат да посочат защо тя ще им е от полза. Това означава, че 40% от хората са способни да разберат модерни 5G думи като "ниска латентност" при поискване. Това означава, че повечето респонденти все още смятат, че всичко е свързано с интернет, което означава, че 5G се определя от средния участник само с бързината на връзката.

"Първият допир на потребителите от 5G е по-бързо, по-отзивчиво и последователно изживяване от различните неща, които правим днес - достъп до интернет, поточно видео, достъп и съхранение на снимки в облака, обяснява Анджела Логотетис, главен технически директор за Open Networks в Amdocs. - Ще видим, че доставчиците на услуги започват да пакетират и монетизират тези популярни приложения и съдържание като част от 5G офертите си. По-футуристичните услуги като автономни автомобили, VR и AR технологии ще отнемат време, въпреки че наблюдаваме интерес към някои ранни възможности, като улични карти с добавена реалност.

"Нашият опит в Азия и Северна Америка показва, че 5G плановете за минути, текст и данни са на цена, конкурентна на 4G плановете, тъй като доставчиците на услуги се надпреварват да увеличат своята 5G абонатна база. С времето доставчиците на услуги ще се стремят да диференцират своите 5G услуги. Доставчиците на услуги няма да искат да имат най-бързата мрежа - те ще искат да бъдат най-бързата мрежа за поточно видео или най-отзивчивата мрежа за многопотребителски игри", добавя тя.

Възможността за предоставяне и монетизиране на това качество на услугата ще бъде от ключово значение за увеличаването на приходите. Изследванията на Amdocs сочат, че половината потребители в Обединеното кралство биха обмислили да свържат 5G със своя домашен интернет пакет, а 25 на сто - с OTT видеоуслуги като Netflix и Amazon Prime.

Остава обаче факт, че повечето хора, които си купят 5G телефон тази година, вероятно ще бъдат разочаровани от това колко рядко "магическото число 5" изскача в горната част на дисплея и колко малка разлика има това с тяхното досегашно изживяване. Във всеки случай тези които го направят, поне ще имат апарат, готов за бъдещето.

Снимка pixabay.com/tianya1223
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X