Мобилни Услуги

Над 100 смартфона поддържат услугата VoLTE на Теленор

Владимир Владков

Над 100 са моделите смартфони, които поддържат технологията за пренос на глас през LTE (VoLTE), работеща в мрежата на Теленор. Компанията предложи на клиентите си VoLTE още през 2018 г., а през 2019 година я допълни и с услугата видео през LTE (ViLTE). Сред устройствата, поддържащи VoLTE в мрежата на Теленор, има модели на 10 марки, включително на Apple, Samsung, Huawei, Honor, Nokia и други.

Списъкът с тествани устройства, които дават възможност за обаждания с HD качество през 4G мрежата, са 5 нови модела на Huawei - Mate 30 Pro, Y5 2019, Y6 2019, Y7 2019 и P smart Pro, двата флагмана на Samsung - Galaxy Note 10 и Note 10+, както и 3 модела от стартовата серия A - А51, A30s и A80, два модела на Sony - Xperia XZ2 и XA2, както и Xiaomi Redmi Note 8T.

Според вътрешните анализи на оператора, именно разширеният списък с устройства, които поддържат VoLTE, е довел почти четирикратен ръст на гласовите разговори през тази технология и в края на 2019 г. те са достигнаха над 12% от целия гласов трафик в мрежата на Теленор, заяви шефът на Теленор България Джейсън Кинг при получаването на сертификат Best in Test от консултантската компания Umlaut в началото на януари т.г.

Общо 49 устройства поддържат и технологията за видео разговори Video over LTE (ViLTE). Тя добавя висококачествено видео към гласовата услуга през LTE. "Услугата не изисква допълнителна регистрация или специално приложение, за да бъде използвана и осигурява пълната сигурност на SIM базираната проверка за автентичност", обясняват от Теленор.

От VoLTE могат да се възползват частни и бизнес клиенти на Теленор, които разполагат с мобилни устройства, които поддържат VoLTE, използват абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на оператора. Технологията VoLTE не е достъпна за потребителите на предплатени услуги, както и за корпоративни клиенти, които използват някои специфични бизнес услуги, добавят от оператора.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X