Рч Спектър

Руската Мегафон се готви за 5G с ново микровълново решение, заяви Ericsson

Владимир Владков

Мегафон, един от най-големите оператори в Русия, ще развива национална преносна мрежа, като за доставчик на оборудването е избрала Ericsson, съобщиха от шведския производител. Като част от 3-годишен договор Ericsson ще достави решения за мобилен пренос, базирани на платформата MINI-LINK, предлагаща голям капацитет, ефективно използване на радиочестотния спектър при малка консумация на енергия, а освен това обещава опростени опериране и поддръжка.

Неотдавнашните технологични подобрения на софтуера за радиорелейни системи и новият радиохардуер увеличават преносния капацитет от мегабити в секунда на гигабит в секунда. Според доклада на Ericsson Microwave Outlook Report 2018, 40 на сто от глобалните бекхол връзки ще са базирани на радиорелейната технология през 2023 година.

"Мегафон отделя голямо внимание на внедряването на най-перспективните технически решения и готовността на всички елементи от инфраструктурата на компанията за задействане на новия стандарт на мобилна връзка от пето поколение, при това не само за пилотни мрежи, но и в цялата страна, задавайки насоката за развитие на отрасъла. Транспортната мрежа е един от ключовите елементи, определящи нивото на услугите за нашите клиенти, за които ние постоянно тестваме и внедряваме пилотно иновативни технологии, включително с участието на Ericsson", заяви Фредерик Ваносчуйзе, директор по технически иновации и инфраструктура (CTIO) на Мегафон.

Себастиан Толстой, президент на Ericsson в Русия, добави: "Подписаното споразумение означава готовност на Мегафон да започне изграждането на инфраструктура за бъдещата 5G мрежа. На базата на оборудване на Ericsson и с участието на наши специалисти ще бъде изградена мрежа с принципно нови възможности – тя осигурява бързо и качествено предаване на данни до абонати и корпоративни потребители, и ще позволи създаването на принципно нови услуги".

Радиорелейната връзка (РРЛ) днес е сред основните технологии, използвани за свързване на базови станции в мрежите 2G, 3G, 4G и 5G. Основните предимства на радиорелейките е ефективното осигуряване на нужния ръст на пропусквателната способност откъм мрежите за радиодостъп, бързото разгръщане на оборудването, както и сравнително ниската цена на внедряване в сравнение с оптичните решения. Радиорелейното оборудване ще бъде използвано в различни честотни диапазони: E-band (70/80 GHz); 6-38 GHz, ще има и двудиапазонни решения.

Радиорелейното оборудване MINI-LINK се произвежда вече над 40 години и е част от комплексната радиосистема на Ericsson (ERS). Стратегията за развитие на радиорелейните решения на Ericsson предвижда значителни инвестиции по отношение на функционалности, като тя е насочена към осигуряване на всички перспективни изисквания от радиочастта към транспорта при по-нататъшната еволюция на LTE мрежите и внедряването на 5G, а освен това намаляване на капиталовите и оперативни разходи при изграждането на нови или при разширяването на съществуващите радиорелейни мрежи.

Отличителните особености на линията радиорелейно оборудване MINI-LINK 6000 за диапазоните 6-38 GHz са висока плътност на радиоинтерфейсите (до 16 радионаправления в корпус 3RU), голям комутационен капацитет (до 90 Gbps), голям размер на буфера (128-256 MB), поддръжка на модулация до 16000 QAM с ширина на канала 112/224 MHz, както и наличието на интерфейси 10 GbE. В решенията се използват компактни радиомодули MINI-LINK 6363, които предоставят голяма изходна мощност при висок порядък на модулацията.
Отличителните характеристики на решението MINI-LINK 6352 за диапазона E-Band (70/80 GHz) e и поддръжката на скорост на предаване до 10 Gbps с една носеща и 20 Gbps в схема 2+0, както и няколко клиентски порта с поддръжка на интерфейси 10 GE.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X