Рч Спектър

Франция очаква €2,2 милиарда от честотите за 5G

Владимир Владков

Финансовият министър на Франция се съгласил с условията за предоставяне на радиочестоти, подходящи за 5G мрежи, предложени от регулатора ARCEP, като е поставил стартова цена и условия за плащане на таксите от операторите. По този начин продажбата на РЧ ресурси може да започне.

Очаква се продажбата да генерира приходи от поне €2,2 милиарда, като на всеки оператор ще бъдат предложени по 50MHz от 5G спектъра на цена €350 милиона. Допълнително на търг ще бъдат предложени и блокове по 10MHz , като стартовата цена на всеки блок е €70 милиона.

Освен това са заложени специфични задължения за покритието, които важат както за твърдата цена за 50 MHz, така и за наддаващите в търга. Ако се приемем, че и четирите мобилни играча във Франция се възползват от предоставените РЧ ресурси по 50MHz на фиксирана цена, то през търга ще преминат 11 лота по 10MHz.

Плащанията за фиксираната такса ще бъдат "разхвърляни" в течение на 15 години, а таксите за лицензите, спечелени при търга, трябва да бъдат платени за 4-годишен период. Целият продаван ресурс е РЧ спектър между 3.4GHz и 3.8GHz, идентифициран от ЕС като ключов за 5G.

Условията за продажба са "безпрецедентни за Европа" и затова Франция постави "сериозни задължения за разгръщане на 5G мрежите", заяви Агнес Пание-Рюнаше (на снимката по-горе), държавен секретар към министъра на икономиката и финансите на Франция

Операторите получиха 8 седмици, в които да подготвят своите официални заявки за покупка на честоти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X