Рч Спектър

Шефът на чешкия регулатор напусна след скандал за 5G честотите

Владимир Владков

Яромир Новак, председател на телеком регулатора на Чешката република, обяви своето оттегляне от поста, след като спорът за промените на правителството в планирания търг за 5G честоти, се ожесточи.

Новак е публикувал писмото за оставката си в Twitter, заявявайки, че промените от "последната минута" за продажбата от Чешкия телекомуникационен офис на подходящи за 5G мрежи честоти увеличават риска от забавяне на задействането на технологията и могат да доведат до съдебни спорове.

Регулаторът трябваше да започне продажбата на честоти в обхватите 700MHz и 3.5GHz чрез тръжни процедури в края на този месец, но процесът бе отложен до приключване на уточненията по условията на наддаването.

Новак постави под въпрос силното фокусиране на правителството върху националния роуминг, което би позволило на потребителите да превключват между доставчиците в честотната лента 3,5GHz, като се аргументира, че тази честота не може да се използва в цялата страна.

"Не мога да се подпиша под условия за търг, които според моето дълбоко убеждение няма да подобрят конкурентната среда на чешкия пазар", написа Новак.

Според публикация на Reuters, чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек е отговорил в телевизионно обръщение, че правителството е направило промените, за да увеличи привлекателността на търга, тъй като досега към него е имало "нулев интерес" от чужди компании, а местните оператори също не са му обърнали внимание. Той заяви още, че на практика Новак бил уволнен, а Хана Товаркова, член на борда на регулатора, го е заменила на поста.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X