Рч Спектър

5G търгът в Нидерландия събра €1,2 милиарда

Владимир Владков

Операторите в Нидерландия ще трябва да платят общо €1,2 милиарда в първия 5G търг, като KPN и T-Mobile Нидерландия се присъединиха към техния конкурент VodafoneZiggo при предоставянето на услуги чрез новата мрежова технология.

В отделни свои изявления KPN и VodafoneZiggo разкриха, че са "похарчили" по €416 милиона и са доволни от постигнатото. T-Mobile, от своя страна, е дала €400 милиона и макар че също е доволна от дадените честоти, се оплака, че стартовата цена, заложена от правителството, е била твърде висока.

KPN и VodafoneZiggo получават по 20MHz в спектъра 700MHz; по 15MHz в спектъра 1400MHz; и по 40MHz в спектъра 2100MHz.

VodafoneZiggo, която стартира 5G през април, използвайки съществуващите си РЧ ресурси, отбелязвайки, че новите РЧ ресурси ще подобрят настоящата й оферта. KPN каза, че планира "незабавно увеличаване на скоростите за мобилни данни" за нейните 4G потребители, както и стартиране на следващото поколение мрежи.
Шефът на KPN Йост Фарверк добави, че компанията е придобила "атрактивна комбинация от честотни лицензи" на "разумна цена, като се вземе предвид минималната цена, зададена от правителството".

T-Mobile е спечелила лицензи за 20MHz от РЧ обхват 700MHz и 10MHz за обхвата 1400 MHz. Тя запазва и вече получените 40MHz от РЧ диапазон 2100MHz. Операторът планира пускането на 5G услуги скоро, след получаването на лицензите, докато KPN каза, че нейната мрежа е готова за "скорошно стартиране".

Условията по търга налагат на операторите редица условия, включително покритие на 98 на сто от всяка община, както и изисквания за минимална скорост за бизнеса и потребителите. Всички лицензи са с валидност до 2041 г. Вторият 5G търг в Нидерландия е планиран за началото на 2022 г.

Снимка на dassel в Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X