Рч Спектър

Щатската хазна прибра $4.6 милиарда от 5G търга в обхвата 3.5 GHz

Владимир Владков

Търгът за РЧ спектър 3.5 GHz в САЩ приключи, като събра общо $4.59 милиарда, което накара анализаторите да прогнозират, че следващата 5G продажба може да донесе на щатската хазна 10 пъти повече.

Търг 105 премина през 76 етапа на наддаване в рамките на повече от месец, като 91.1% от наличните РЧ лицензи бяха придобити, разкриха от щатския регулатор FCC, макар че все още трябва да каже кои компании са спечелили.

Въпреки че правителството несъмнено е доволно от крайния резултат - председателят на FCC Аджит Пай определи продажбата като "огромен успех", резултатът не е изненадващ. Наблюдателите бяха предвидили доста различни сума през месеците, предшестващи търга, като някои поставиха крайната сума доста над това ниво от 4,6 милиарда долара, а други посочиха по-ниски прагове. Темпът на офериране беше направо "бесен" и търсенето очевидно беше високо, така че сума от няколко милиарда долара изглеждаше доста вероятна.

Анализаторите вече проучват усилено хода на търга, набраните суми в различните РЧ лицензии и какво означава това за индустрията. Въпреки че този процес ще стане доста по-интересен, след като FCC разкрие имената на победителите, първите оценки на анализаторите открояват въздействието на търга.

"Дори ако ресурсът от 280 MHz в РЧ C-обхват, който бъде пуснат на търг, да излезе на крайната средна цена на този търг ($0,217), говорим за търг от порядъка на $19 милиарда, изчисляват анализаторите. - Но тъй като за 280 MHz в C-диапазона не се прилагат същите ограничения на мощността, както за обхвата CBRS, цените лесно биха могли да бъдат удвоени, а това може доведе до общи приходи от този търг над 38 милиарда долара."

Цената от $0.217 се отнася за MHz-POP за целия търг, като е сравнително висока, ако се вземе предвид ограниченията в обхвата 3.5 GHz, предимно ограниченията на мощността и фактът, че победителите в търга трябва да споделят РЧ ресурс с правителствени организации, например Военноморските сили на САЩ. Разбира се, цената на MHz-POP варира в много широки граници в отделните региони.

Известната от филмите община Ориндж Каунти (Orange County) например е генерирала най-високата цена на MHz-POP - $0.912, следвана от Cook County (Чикаго) с $0.767 и Сан Диего с $0.685. Внимателно следени региони като Ню Йорк и Лос Анджелис са генерирали съответно $0.627 и $0.530.

Според Пай, търгът за 5G в C-диапазона ще започне на 8 декември. FCC наскоро разкри, че е постигнала споразумение с щатските сателитни оператори да освободят C-обхвата за 5G услуги по-бързо от очакваното. Сателитните оператори ще преместят своите услуги в горните 200 MHz от обхвата, освобождавайки по-ниския диапазон в размер на 280 MHz за мобилни услуги с 20 MHz защитен интервал.

Сега операторите трябва да планират своите капиталови разходи съобразно спечелените РЧ ресурси, както и цените на бъдещите 5G услуги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X