Сателитни Услуги

Eutelsat обяви сателитно базирана комуникационна услуга за IoT

Владимир Владков

Сателитният оператор Eutelsat обяви нова услуга, която ще разчита на наскоро изстреляната група от наносателити, които вече са в ниска околоземна орбита. Това съзвездие от наносателити ще подкрепи амбициите на Eutelsat да се превърне във водещ доставчик на IoT чрез услугата Eutelsat IoT First.

Компанията, която у нас си сътрудничи с Vivacom, описа IoT First като напълно интегрирана услуга за IoT свързаност, която работи в Ku обхвата чрез геостационарните сателити на Eutelsat, обединявайки сателитни терминали, космически и наземни сегменти, пакетирани чрез работна рамка за предоставяне на услуги, базирани на API интерфейси.

Тя е насочена към избрани доставчици на сателитни услуги, телеком оператори и доставчици на IoT услуги, като се стреми да посрещне предизвикателствата на свързаността в различни индустрии, вариращи от търговия на дребно, банкиране и сигурност до енергетика, минно-геоложки проучвания и селско стопанство. Тези сектори търсят рентабилна и надеждна IoT система за свързване на своите дълготрайни активи, независимо от местоположението. Услугата ще бъде на цена, съизмерима с клетъчно базираната IoT свързаност, заявиха от Eutelsat.

Наземната инфраструктура, която ще обслужва Eutelsat IoT First, обхваща мрежа от специфични за IoT хъбове, работещи в многобройните телепорти на компанията по целия свят. Тези хъбове се наблюдават и контролират по 24 на ден от екип на Eutelsat, разположен в Торино.

Услугата Eutelsat IoT First ще може да се използва и като IoT бекхол връзка, давайки възможност на операторите да свържат IoT базови станции и шлюзове към техните опорни мрежи. Eutelsat се фокусира в момента върху обслужването на фиксирани съоръжения, но от следващата 2020 г. ще започне да разширява своето портфолио от IoT услуги и да включва свързаност на мобилни корпоративни активи.

"Надеждността и безграничният обхват, които предлага сателитът, означават, че той ще стане неразделна част от IoT сектора ", заяви Луис Хименес-Тунон, изпълнителен вицепрезидент на Eutelsat, отговарящ за поделението за данни.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X